Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan spomina na žrtve nasilnih dejanj, ki temeljijo v veri ali prepričanju

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je maja letos razglasila 22. avgust za Mednarodni dan spomina na žrtve nasilnih dejanj, ki temeljijo v veri ali prepričanju.

Tako se je odločila, ker v zadnjih letih po vsem svetu naraščata število in intenzivnost nestrpnih, nasilnih in terorističnih dejanj, ki temeljijo v veri ali prepričanju in so uperjena tudi zoper pripadnike verskih skupnosti ali verskih manjšin. Države članice so ob sprejetju zadevne resolucije vnovič soglasno obsodile vsa dejanja, metode in prakse terorizma in nasilnega ekstremizma, ki vodi v terorizem; poudarile so, da terorizma in nasilnega ekstremizma ne moremo in ne smemo povezovati z nobeno vero, narodnostjo, civilizacijo ali etnično skupino in opozorile, da morajo pozitivno vlogo v boju zoper versko sovraštvo, spodbujanje nasilja in nasilje odigrati odprta, tvorna in spoštljiva razprava o idejah ter medverski in medkulturni dialog.

Na ta dan potrjujemo svojo neomajno solidarnost in podporo žrtvam nasilja, ki temelji v veri ali prepričanju. To podporo izražamo tako, da storimo vse, kar je v naši moči, da tako nasilje preprečimo in zagotovimo, da storilci zanj tudi odgovarjajo, pravi generalni sekretar Organizacije združenih narodov Antonio Guterres.

Več si lahko preberete tukaj