Skoči do osrednje vsebine

Predstavnik UOIM se je udeležil srečanja v okviru projekta »Utrinki z mej« v Mariboru

Slovenske izkušnje in organiziranost na področju integracije migrantov je predstavil tudi vodja Sektorja za integracijo Martin Nedelko.

Udeleženci dvodnevnega srečanja so izmenjali izkušnje na področju integracije migrantov in predstavili različne prakse. Srečanja se je udeležila tudi delegacija iz avstrijskega mesta Traiskirchen, 20 kilometrov oddaljenega od Dunaja, kjer je tudi največji begunski center v Avstriji. Leta 2015, ko je bilo v njihovem centru nameščenih okoli 6.500 beguncev, so v šolah govorili tudi po 40 jezikov.

Slovenske izkušnje in organiziranost na področju integracije migrantov je predstavil tudi vodja Sektorja za integracijo Martin Nedelko ter ob zaključku udeležence popeljal na ogled Integracijske hiše Maribor. Avstrijska delegacija je bila presenečena nad urejenostjo prostorov in pohvalila dobro organizacijo in angažiranje vseh deležnikov na področju integracije migrantov, med njimi tudi Mestno občino Maribor, ki je srečanje organizirala.

Projekt »Snapshots from the borders – Utrinki z mej« je triletni projekt, sofinanciran s strani Evropske unije, v katerem sodeluje trinajst držav in 31 partnerjev. V Sloveniji v projektu sodeluje Mestna občina Maribor, občina Črnomelj in ISCOMET - Inštitut za etnične in regionalne študije iz Maribora kot nacionalni koordinator.

V nadaljevanju projekta bo v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana 3. oktobra v Ljubljani potekala mednarodna konferenca Vloga lokalnih skupnosti in drugih deležnikov pri upravljanju z migracijskimi tokovi . Koordinator projekta je otoška italijanska občina Lampedusa in Linosa. Na ta dan bodo podobne konference organizirane v vseh prestolnicah EU v spomin na tragičen dogodek pred šestimi leti, ko je pred obalo otoka Lampedusa potonila ladja z begunci in je pri tem utonilo 370 ljudi.