Skoči do osrednje vsebine

Otroci iz Belorusije in Ukrajine tudi letos na rehabilitaciji na Debelem rtiču

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
64 otrok iz Ukrajine, žrtev tamkajšnjega oboroženega spopada, in 30 otrok iz Belorusije, kjer še vedno čutijo posledice sevanja po katastrofi v Černobilu, je te dni na psihosocialni in zdravstveni rehabilitaciji na Debelem rtiču. V Slovenijo so prišli 14. avgusta 2019 v okviru projekta, ki ga izvaja ITF Ustanova za krepitev človekove varnosti v sodelovanju z Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Rdečega križa Slovenije Debeli rtič. Projekt financira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

64 otrok iz Ukrajine se na Debelem rtiču udeležuje programov psihosocialne rehabilitacije, namenjenih blažitvi posledic, ki so jih prebivalcem, tudi najmlajšim, povzročili tamkajšnji oboroženi spopadi. Programi bodo pripomogli k temu, da se bodo mladi lažje soočali s težkimi izkušnjami in tako imeli trdnejše temelje za svoj razvoj. 30 otrok iz Belorusije, ki so zaradi zdravstvenih težav, ki so posledica prisotnosti sevanja po jedrski katastrofi v Černobilu leta 1986, na zdravstveni rehabilitaciji, je vključenih v programe, ki pripomorejo h krepitvi zdravja ter k splošnemu dobremu počutju, kot so respiratorna fizioterapija, hidroterapija in različne vaje za krepitev vzdržljivosti. 

Uroš Vajgl, vodja sektorja za mednarodno razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije, je ob obisku otrok na Debelem rtiču pojasnil, da Slovenija projekt financira v sklopu dvostranskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. S tem Slovenija kot del razvitega sveta pripomore k boljšemu življenju tistih, ki to najbolj potrebujejo, najpogosteje so to ranljive skupine. Projekt na Debelem rtiču je uspešen in prinaša rezultat, veselje otrok, ki se iz Slovenije vračajo fizično in psihično okrepljeni.

Urban Špital, vodja projektov na ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti, se je zahvalil Ministrstvu za zunanje zadeve za soorganizacijo obiska otrok na Debelem rtiču. Otroci skozi projekt napredujejo že v nekaj dneh, njihov napredek pa predstavlja dodatno motivacijo za kontinuirano izvajanje pomoči v Ukrajini in Belorusiji.