Skoči do osrednje vsebine

Svetovni humanitarni dan letos posvečen humanitarkam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na današnji dan pred 16-imi leti je v terorističnem napadu na sedež OZN v Bagdadu življenje izgubilo 22 humanitarnih delavcev, vključno z nekdanjim visokim komisarjem OZN za človekove pravice in posebnim predstavnikom za Irak Sergiom Vieira de Mellom.

Generalna skupščina OZN je 19. avgust razglasila za svetovni dan humanitarnosti, ki je posvečen tako ljudem, ki potrebujejo pomoč, kot humanitarnim delavcem, ki se v središču konfliktov, vojn in nasilja vsak dan soočajo z nevarnostmi, da bi nesebično pomagali ljudem v stiski.

Letošnji svetovni humanitarni dan je posvečen ženskam, ki delujejo kot humanitarke. (https://worldhumanitarianday.org/). Ob tej priložnosti smo želeli z nizom zgodb, ki so jih prijazno prispevale slovenske humanitarke, opozoriti na posebno poslanstvo humanitarnih delavk po svetu, ki svoja življenja posvetijo pomoči ljudem v stiski in so hkrati pogosto v težjem položaju od moških kolegov.

V preteklih dneh ste lahko prebrali prispevke dr. Anice Mikuž Kos, Simone Seliškar (MSF), Jasne Djordjević (IFRC)Eve Puhar (ICRC),  in Nine Kokol (UNICEF), danes pa objavljamo še oglašanje Ize Ciglenečki (MSF).

Slovenija poudarja pomen mednarodnega humanitarnega prava, humanitarnih načel in splošnih načel dobrega humanitarnega donatorstva. Prizadevanja Slovenije so usmerjena v zagotavljanje pomoči državam in ljudem v jedru humanitarnih kriz – Sirija, Irak in druge države Bližnjega vzhoda, Podsaharska Afrika, kakor tudi nudenje pomoči državam, ki se soočajo z velikim pritokom beguncev.

Slovenija pomoč usmerja preko mednarodnih organizacij, predvsem iz sistema Združenih narodov, preko Mednarodnega odbora Rdečega križa ter Mednarodnega združenja Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Poleg tega Slovenija humanitarno in postkonfliktno pomoč nudi tudi preko ITF - Ustanove za krepitev človekove varnosti, Uprave RS za zaščito in reševanje, nevladnih organizacij in drugih ustanov.

Več na: http://www.mzz.gov.si/si/zunanja_politika_in_mednarodno_pravo/mednarodno_razvojno_sodelovanje_in_humanitarna_pomoc/humanitarna_pomoc/