Skoči do osrednje vsebine

Zunanje ministrstvo zavrača navedbe novega hrvaškega ministra v pogovoru za televizijo N1

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Novi minister za zunanje zadeve Republike Hrvaške Gordan Grlič Radman je v pogovoru na televiziji N1 izrekel nekaj dokazljivih neresnic, ki sta jih nato v sredo, 14. avgusta, povzela zagrebški Večernji list in reški Novi list. Vsebina ministrovih neresnic je povzročila, da je denimo Novi list prispevek celo naslovil z naslovom "Cerar skoraj sprejel Plenkovićevo rešitev arbitražnega spora", kar ne ustreza resnici. Na Ministrstvu za zunanje zadeve odločno zavračamo neresnične navedbe novega hrvaškega zunanjega ministra. Dr. Miro Cerar tako nekoč kot predsednik vlade kot zdaj kot zunanji minister dosledno in odločno zagovarja vladavino prava in pomen spoštovanja in izvrševanja razsodb mednarodnih sodišč.

Naj neresnične navedbe naštejemo po vrsti:

  • Ni res, da »se je arbitražno sodišče kompromitiralo«, ampak je sodišče hrvaške dvome naslovilo v delni razsodbi in nato sprejelo po mednarodnem pravu zavezujočo končno razsodbo, ki pa je Republika Hrvaška enostransko ne spoštuje.
  • Ni res, da »vse države EU opogumljajo naši dve državi, naj to rešita po bilateralni poti«, ampak večinoma vztrajajo na spoštovanju mednarodnega prava kot pogoja enakopravnih odnosov v mednarodni skupnosti in vladavine prava v Evropski uniji.
  • Ni res, da je »premier Cerar skoraj sprejel pobudo premiera Plenkovića«, ampak je slovenska stran v intenzivnem diskretnem dialogu po razglasitvi končne razsodbe iskala rešitev, ki bi upoštevala arbitražno razsodbo in bila hkrati sprejemljiva za obe strani. V pogovorih pa se je pokazalo, da Hrvaška želi bistvene spremembe poteka meje v njeno korist. Zato dogovor ni bil dosežen.
  • Ni res, da bi na tedanjega predsednika vlade Cerarja kdo »čez vikend pritiskal v Ljubljani«, naj ne hodi v Zagreb, ampak je, ne glede na nekatera različna mnenja slovenskih politikov, naredil vse, da se v šestih mesecih, kot je predvidel arbitražni sporazum, dorečejo modalitete uveljavitve razsodbe, ki bi bile sprejemljive za obe strani. Njegov obisk v Zagrebu 19. decembra 2017 je bil potrditev teh prizadevanj, se je pa tedaj dokončno pokazalo, da Hrvaška zahteva bistvene popravke arbitražne meje v njeno korist, na kar Slovenija ni mogla in ne more pristati.
  • Ni res, da je v primeru sodnega spora pred luksemburškim sodiščem »mednarodno pravo na hrvaški strani«, saj je spor sprožen ravno zaradi hrvaškega nespoštovanja mednarodno-pravno zavezujoče razsodbe arbitražnega sodišča in neposrednih pravnih posledic tega nespoštovanja s hrvaške strani, ki predstavljajo kršitev evropskega pravnega reda. 

Dr. Miro Cerar je tako kot predsednik vlade kot zunanji minister na uradnih pogovorih in neformalnih klepetih, dosledno in odločno zagovarjal in zagovarja vladavino prava in pomen spoštovanja in izvrševanja razsodb mednarodnih sodišč. Le da ob tem spoštuje tudi standarde tihe diplomacije in preverljiva zgodovinska dejstva. Takšno dejstvo je, da je arbitražna odločba o meji med Slovenijo in Hrvaško dokončna in zavezujoča. Sprejel jo je tribunal neodvisnih mednarodnih pravnikov in zato jo morata izvršiti obe državi.