Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministra Japonske in Slovenije o gospodarskem partnerstvu in skupnih pobudah na Zahodnem Balkanu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ljubljana, 14. julij 2019 - Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar je prvič v zgodovini samostojne Slovenije na uradnem obisku gostil japonskega zunanjega ministra Tara Kona. Japonskega ministra je na pogovor sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.

Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in japonski zunanji minister Taro Kono | Avtor: Foto: STA

1 / 2

Zunanja ministra Slovenije in Japonske sta se prvič srečala ob robu letošnje műnchenske varnostne konference in dogovorila za krepitev dvostranskih odnosov in gospodarskega partnerstva. Slovenijo in Japonsko povezuje zavezanost skupnim vrednotam, kot so vladavina prava in  spoštovanje človekovih pravic. Državi izpostavljata pomen spoštovanja vladavine prava in arbitražnih sodb, tako v južno-kitajskem kot jadranskem morju.

"Poseben simbol prijateljstva pa predstavlja tristo češenj, ki vsako pomlad cvetijo pred Biološkim središčem na Večni poti, " je uvodoma dejal slovenski minister. 300 češenj je Japonska leta 1999 podarila Sloveniji v znamenje prijateljstva in sodelovanja med državama in jih je v času obiska zasadila japonska princesa Sayako.

Na gospodarskem področju v zadnjih nekaj letih beležimo trend naraščajočega sodelovanja, ki se kaže v vse večjem obsegu japonskih investiciji v Sloveniji. Slovenija na Japonsko izvozi za 119 milijonov evrov blaga, uvoz pa znaša 86 milijonov evrov.

"Z ministrom Kono sva se strinjala, da so se možnosti za povečanje blagovne menjave močno izboljšale po uveljavitvi Sporazuma o gospodarskem partnerstvu med EU in Japonsko, da pa vse priložnosti za sodelovanje še niso zadosti izkoriščene," je izpostavil minister dr. Cerar.

Priložnosti za sodelovanje slovenskih in japonskih podjetij in ustanov se tako kažejo na področju pametnih omrežij (ELES/NEDO), protonskega zdravljenja raka (Cosylab) in elektro-mobilnosti (BTC), odlično pa sodelujejo tudi znanstveniki Inštituta Jožef Štefan in japonskega inštituta KEK na področju nove fizike (projekt Belle 2). Že včeraj pa so predstavniki Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS – Soča s predstavniki Toyota Motor Corporation in japonsko Zdravstveno univerzo Fujita podpisali pogodbo o sodelovanju pri razvoju robotiziranih terapevtskih naprav.

Japonska je s svojim gospodarskim razvojem in tehnološko naprednostjo lahko zgled mnogim državam.  "Vesel sem, da smo v letih, ko sem vodil  slovensko vlado, našli poti za investicije Yaskawe in Sumitoma v Sloveniji. Gre za napredno tehnologijo 21. stoletja in  center v Kočevju bo imel pomembno vlogo pri razvoju novih robotov," je še dodal dr. Cerar. Japonska korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je aprila v Kočevju odprla svojo prvo evropsko tovarno robotov. Ministra bosta tovarno Yaskawe v Kočevju obiskala popoldne.

Ministra sta govorila o pobudah za poglobljeno sodelovanje na Zahodnem Balkanu. Slovenski minister se je japonskemu kolegu zahvalil za tradicionalno podporo Japonske ITF Ustanovi za krepitev človekove varnosti, ki jo Japonska podpira od ustanovitve dalje.

Tema pogovorov so bile tudi Olimpijske igre, ki bodo leta 2020 potekale v Tokiu. Slovenija se bo na igrah predstavila s Slovensko hišo, katere ambasador bo prejemnik zlate kolajne v športni gimnastiki na olimpijskih igrah v Tokiu leta 1964, Miroslav Cerar starejši.

Ministra sta izmenjala stališča tudi o aktualnih razmerah v Aziji, zlasti glede napetosti na Korejskem polotoku, trgovinskem sporu med ZDA in Kitajsko, pa tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu.