Skoči do osrednje vsebine

Javni prevoz od danes še bolj dostopen: na voljo tudi dnevne enotne vozovnice

Odslej lahko kupite dnevno enotno vozovnico za določeno relacijo in se na tej poti z avtobusom in vlakom peljite kolikokrat želite. To je nova pridobitev vedno bolj dostopnega javnega potniškega prometa, ki je zaradi uvedbe enotnih vozovnic in novih hitrih avtobusnih linij med večjimi slovenskimi kraji in Ljubljano veliko bolj učinkovit.

Ministrstvo za infrastrukturo je v sodelovanju s koncesionarji, ki izvajajo gospodarsko javno službo linijskih prevozov potnikov, 1. junija 2019 uvedlo enotno vozovnico javnega potniškega prometa in 18 hitrih linij avtobusov.

Z enotno vozovnico lahko potniki na določeni relaciji potujejo večkrat dnevno z vsemi vrstami in izvajalci javnega prevoza. S 15 novimi hitrimi linijami avtobusov med Ljubljano in večjimi slovenskimi kraji in pohitritvijo treh obstoječih linij je na voljo 82 novih avtobusnih povezav brez postankov med potjo. Tako 4.000 potnikom na dan omogočamo, da potujejo s skoraj enako hitrostjo, kot je hitrost potovanja z osebnim avtomobilom.

Sprva so bile na voljo le mesečne in letne neimenske (prenosljive) vozovnice, s 1. 8. 2019 pa lahko potniki kupijo tudi enkratno, dnevno in tedensko neimensko enotno vozovnico integriranega javnega potniškega prometa (IJPP). Tako bo potovanje po Sloveniji močno olajšano tudi tistim, ki javni prevoz potrebujejo občasno.

Potniki lahko vse vrste enotne vozovnice uporabijo na vseh vrstah javnega prevoza in pri vseh prevoznikih, ki vozijo na relaciji, za katero je enotna vozovnica kupljena.

Pri prodaji vseh enotnih vozovnic v predprodaji se preveri in upošteva najkrajša razdalja od točke A do točke B po registriranih voznih redih.

Značilnosti enkratne enotne vozovnice

 • Je enosmerna.
 • Nakup je možen samo na kartico IJPP.
 • Nakup je možen 30 dni vnaprej za točno določen dan. Pri prodaji enkratne vozovnice se v sistemu IJPP avtomatsko preveri, ali je možno potovanje na relaciji, ki jo je za določen dan izbral potnik.
 • Vozovnica se lahko uporabi od 00.00 za dan, za katerega je bila prodana, do 23.59 istega dne. Aktivni čas veljavnosti enkratne vozovnice se šteje od prve validacije in je odvisen od razdalje potovanja: na razdalji do 50 km je časovna veljavnost vozovnice 120 minut, na razdalji do 150 km je veljavnost 30 minut in na razdalji nad 150 km 600 minut
 • Duplikat je možen samo z računom.
 • Cena enkratne vožnje se določi na podlagi razdalje in tarifne lestvice, ki je bila objavljena v Uredbi o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov, o koncesiji te službe in ureditvi sistema enotne vozovnice.

Pri nakupu enkratne vozovnice potnik ne dobi brezplačno kartice IJPP. Kartice lahko izvajalci prodajajo po ceni 2,00 evra (z DDV) za kartico.

Značilnosti dnevne enotne vozovnice

 • Je dvosmerna.
 • Nakup je možen 30 dni vnaprej za točno določen dan. Pri prodaji enkratne vozovnice se v sistemu IJPP avtomatsko preveri, ali je možno potovanje na relaciji, ki jo je za določen dan izbral potnik.
 • Velja ves dan od 00:00 do 23:59. Zadnja dovoljena validacija je ob 23.59, potnik lahko z istim vozilom nadaljuje potovanje do cilja, ne glede na čas potovanja.
 • Duplikat je možen samo z računom.
 • Cena: dvakratnik enkratne vožnje.

Pri nakupu dnevne vozovnice potnik ne dobi brezplačno kartice IJPP. Kartice lahko izvajalci prodajajo po ceni 2,00 evra (z DDV) za kartico.

Značilnosti tedenske enotne vozovnice

 • Je dvosmerna.
 • Nakup je možen 30 dni vnaprej, vozovnica se prodaja za točno določen teden.
 • Potnik mora sam preveriti, katere dni v tednu je zagotovljeno potovanje na izbrani relaciji.
 • Aktivni čas: od ponedeljka od 00:00 do nedelje do 23:59. Zadnja dovoljena validacija je v nedeljo ob 23.59, potnik lahko z istim vozilom nadaljuje potovanje do cilja, ne glede na čas potovanja.
 • Duplikat je možen samo z računom.
 • Cena: osemkratnik enkratne vožnje.

Tedenska enotna vozovnica potniku ne zagotavlja, da se bo lahko na izbrani relaciji vozil vsak dan v tednu. Potnik mora sam preveriti vozne rede in možnosti potovanja med delavniki, ob sobotah, nedeljah in v času praznikov in glede na režime šolskih voženj.

Pri nakupu tedenske enotne vozovnice dobi potnik kartico IJPP brezplačno. 

Enotne vozovnice je je potrebno kupiti v predprodaji in jo naložiti na kartico IJPP ali eno izmed kartic, ki imajo enake značilnosti kot kartica IJPP in naloženo aplikacijo IJPP (npr. kartice Urbana, Nomago, SŽ).

Na kartico Urbana je prodaja možna, če se na kartico naloži aplikacija IJPP (Inicializacija). Inicializacija se izvede na vseh prodajnih mestih LPP in na mestih njihovih pogodbenih partnerjev (Avtobusna postaja Ljubljana, PAV Vrhnika).

Potniki bodo lahko tako kot doslej kupili vozovnico tudi na vozilu za relacijo, ki jo izvaja vozilo na določeni vožnji oziroma za vezane vožnje, če prevoznik z istim vozilom izvaja dve registrirani liniji, ki sta med seboj povezani (primer: Prevoznik lahko izvaja z istim vozilom liniji Jezersko–Kranj in Kranj–Ljubljana, v takšnem primeru bi lahko kupil potnik na vozilu vozovnico od Jezerskega do Ljubljane ali od kateregakoli drugega postajališča vse do postajališča na liniji Kranj–Ljubljana). S takšno vozovnico potnik ne more prestopiti na drug način prevoza ali na vozilo drugega prevoznika. Vozovnica na vozilu se prodaja glede na dejanski potek registrirane linije in je lahko njena cena višja od cene vozovnice, kupljene v predprodaji na stacionarnem prodajnem mestu.

Potnikom je v pomoč tudi klicni center enotne vozovnice na brezplačni številki 080 45 77.