Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič se je srečal z delegacijo Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU italijanske poslanske zbornice

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dobran Božič je danes na pogovor sprejel predsednico Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU italijanske poslanske zbornice Marto Grande, ki so jo spremljali veleposlanik Italije v Ljubljani Paolo Trichilo, član Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU Filippo Giuseppe Perconti in sekretarka odbora Francesca Piazza.

Državni sekretar Dobran Božič v pogovorih s predsednico Odbora za zunanjo politiko in zadeve EU italijanske poslanske zbornice Marto Grande

Državni sekretar Božič je pohvalil odlične in razvejane odnose med Slovenijo in Italijo ter poudaril vlogo obeh narodnih manjšin kot pomembne vezi med državama. Izrazil je pričakovanje, da bo Italija ob sprejemanju ustavnih reform ohranila zastopstvo slovenske narodne skupnosti v parlamentu.

Sogovornika sta izmenjala stališča glede Zahodnega Balkana, pri čemer se državi strinjata, da je vključevanje v evropske povezave ključno za dolgoročni napredek in stabilnost regije.

Državni sekretar Božič je predstavil ukrepe za preprečevanje nedovoljenih migracij, ki jih je pri varovanju schengenske meje sprejela Slovenija. Sogovornika sta soglašala, da je upravljanje migracijskih tokov eden ključnih izzivov, s katerimi se bo treba soočiti na ravni Evropske unije. Ob tem je velikega pomena varovanje zunanje meje EU in pomoč državam Zahodnega Balkana.