Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo v skrbi tudi za razvoj najbolj oddaljenih regij

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister Zdravko Počivalšek je v tem tednu obiskal bolj oddaljene regije Slovenije in se srečal s ključnimi akterji gospodarskega, turističnega in regionalnega razvoja.

V ponedeljek je obiskal Posočje, kjer so se z županoma občine Bovec, Valterjem Mlekužem in občine Tolmin, Urošem Brežanom dogovorili za skupno sodelovanje pri obnovi žičnic na Kaninu in iskanju investitorjev za namestitvene kapacitete. Minister Počivalšek je poudaril: "Posočje ima vse možnosti razvoja v smeri 'turizma 365 dni': pozimi smučarski turizem, poleti športno-poletno aktivno preživljanje v naravi in poslovni turizem. A potrebno je izboljšati tukajšnjo turistično infrastrukturo. Skupaj in v sodelovanju bomo zmogli!" Ob tej priložnosti si je ogledal tudi odličen primer 5-zvezdičnega doživetja Kekčevo domačijo v Trenti in svetovno poznanega festivala Metaldays v Tolminu.

V sredo je minister obiskal visoko produktivno lesno podjetje podjetje Stilles iz Sevnice, kjer si je ogledal proizvodnjo in se seznanil z načrti za nadaljnje investicije: "To je visoko produktivno in v globalni trg usmerjeno podjetje. Navdušen sem nad njihovo dodano vrednostjo, ki jo ustvarjajo s svojimi produkti. Obenem pa so sami dodana vrednost ne samo za tukajšnjo regijo, pač pa s številnimi dobavitelji za celotno lesnopredelovalno industrijo." Ob tem je minister pojasnil, da je gospodarski ministrstvo v lesnopredelovalni industriji od leta 2015 podprlo 118 projektov modernizacije s 15,1 mio €, doseglo, da se v okviru javnih naročil pri gradnji javnih objektov obvezno uporablja vsaj 30% lesa. Podprlo je izobraževanje zaposlenih v tej branži in spodbudilo promocijo rabe lesa.

V četrtek je Počivalšek odšel v Prlekijo, v občino Ormož. Z županoma občine Ormož, Danijelom Vrbnjakom in občine Selnica ob Dravi, Jurijem Borkom so se sestali z deležniki s področja razvoja gospodarstva in turizma za to regijo. Obiskal je podjetje Pep's Wine, Oljarno Središče ob Dravi ter novo vinsko klet Verus. Minister Počivalšek je ob tem dejal: "Občina Ormož bo prejela 3,9 mio EUR za investicijo v čistilno napravo ter 11,4 mio EUR za oskrbo s pitno vodo v porečju Drave. Ministrstvo podpira tudi razširitev poslovne cone Ormož. Iščemo tudi možnosti investitorja za zagon Tovarne sladkorja Ormož. Vesel pa sem, ker vidim napredek tudi na področju razvoja turizma, med drugim tudi z novo blagovno znamko Jeruzalem Slovenija.Ta regija ima kaj ponuditi! Potrebno je le nadaljnje povezovanje med turističnimi ponudniki, namestitvene kapacitete in priprava pravih 5-zvezdičnih doživetij."