Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Božič se je srečal s predsednikom FUEN Lorántom Vinczejem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar mag. Dobran Božič je danes na pogovor sprejel predsednika "Federalne unije evropskih narodnih manjšin" (FUEN) Loránta Vinczeja, ki mu je predstavil pobudo imenovano Manjšinski zaščitni sveženj (Minority Safepack). Pobuda ima za cilj vzpostaviti EU okvir pravic pripadnikov narodnih in jezikovnih manjšin.

Državni sekretar Dobran Božič, predsednik Federalne unije evropskih narodnih manjšin (FUEN) Loránt Vincze in podpredsednica FUEN Angelika Mlinar | Avtor: Državni sekretar Dobran Božič, predsednik Federalne unije evropskih narodnih manjšin (FUEN) Loránt Vincze in podpredsednica FUEN Angelika Mlinar

1 / 3

Predsednika FUEN Vinczeja so na pogovoru spremljali podpredsednica FUEN Angelika Mlinar, veleposlanik Valentin Inzko (Narodni svet koroških Slovencev), Bernard Sadovnik (Skupnost koroških Slovencev in Slovenk), Walter Bandelj (Svet slovenskih organizacij v Italiji) in Dénes András Nagy (FUEN). Predstavili so pobudo, ki naj bi v primeru sprejema pomembno izboljšala položaj pripadnikov slovenskih manjšin v sosednjih državah, in prosili za podporo Vlade Republike Slovenije pobudi.

Državni sekretar Božič je potrdil zavezanost Slovenije zaščiti slovenskih manjšin v zamejstvu in Slovencev po svetu, zavzemanje za visoke standarde varstva narodnih in jezikovnih manjšin v mednarodnih organizacijah ter obljubil, da bo ministrstvo skupaj z drugimi relevantnimi vladnimi deležniki z naklonjenostjo preučilo možnost podpore manjšinskemu svežnju. Predstavil je dodatne možnosti za povezovanje Slovencev preko Društva v tujini izobraženih Slovencev – VTIS.

V okviru obiska v Sloveniji so se predstavniki FUEN srečali tudi z drugimi slovenskimi sogovorniki.

FUEN je največja evropska krovna manjšinska organizacija, ki združuje 105 organizacij avtohtonih narodnih manjšin iz 35 držav. Med članicami so tudi Narodni svet koroških Slovencev, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk ter Slovenska skupnost in Svet slovenskih organizacij iz Italije. FUEN zastopa interese vključenih organizacij na regionalni, nacionalni in evropski ravni.

V okviru FUEN je bila sprožena evropska državljanska pobuda "Manjšinski zaščitni sveženj", ki jo je s podpisi podprlo 1,13 milijona državljanov EU. Pobuda od EU zahteva, da vzpostavi pravni, finančni, institucionalni in organizacijski okvir za varstvo in spodbujanje narodnih in jezikovnih manjšin, ki v EU štejejo okoli 50 milijonov pripadnikov. FUEN bo pobudo posredoval v obravnavo Evropski komisiji. V nadaljevanju naj bi manjšinski paket obravnaval tudi  Evropski svet.