Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar v MNZ Sandi Čurin sprejel začasno odpravnico poslov na Veleposlaništvu ZDA v Republiki Sloveniji Susan K. Falatko

Danes, 19. julija 2019, se je državni sekretar Sandi Čurin srečal z začasno odpravnico poslov na Veleposlaništvu ZDA v Republiki Sloveniji Susan K. Falatko. Govorila sta o migracijah in trgovini z ljudmi.

Sogovornika sta se strinjala, da je sodelovanje med obema ministrstvoma in policijama zelo dobro. Še posebej pomembna so različna usposabljanja in študijski obiski, s katerimi si varnostni organi obeh držav izmenjujeta izkušnje in tudi na tak način poglabljata medsebojno sodelovanje.

Posebno pozornost sta namenila migracijam in stanju na zahodnobalkanski migracijski poti. »Slovenija učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo,« je poudaril Čurin in predstavil ukrepe, ki jih v ta namen izvaja slovenska policija. Ob tem je opozoril, da največjo težavo predstavljajo zunanje meje EU, ki bi jo bilo treba bolje zaščititi. Zato bi morali čim prej poiskati ustrezne rešitve za migracijsko situacijo v regiji in širše. Glede mešanih patrulj, ki so bile vzpostavljene na slovensko italijanski meji, je poudaril, da gre za okrepljeno dvostransko sodelovanje, ki je predvideno v sporazumu o policijskem sodelovanju kot tudi v priporočilu Evropske komisije.

V nadaljevanju sta govorila o trgovini z ljudmi. Konec junija letos je ameriško Ministrstvo za zunanje zadeve objavilo poročilo o trgovini z ljudmi za leto 2018. Tudi letos je bila Slovenija uvrščena v skupino držav t. i. prvega tira, ki izpolnjujejo minimalne standarde boja proti trgovini z ljudmi. Začasna odpravnica poslov ga. Falatko je izrazila zadovoljstvo nad delom, ki ga Slovenija opravlja na tem poodročju in dodala, da imamo dober okvir za delo v prihodnje.