Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar z italijanskim notranjim ministrom o migracijah

Ob robu neformalnega zasedanja Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve se je včeraj, 17. julija 2019, minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar srečal z ministrom za notranje zadeve Italijanske republike Matteom Salvinijem. Govorila sta predvsem o migracijah.

Ministra sta se strinjala, da težave ne predstavlja meja med Slovenijo in Italijo, pač pa zunanja meja EU, ki jo je treba še bolje zaščititi. Izrazila sta pripravljenost za pomoč Hrvaški, če bi ta ocenila, da jo potrebuje. Minister Poklukar je omenil tudi morebitno napotitev agencije Frontex na mejo z Bosno in Hercegovino.

Sogovornika je opozoril, da je napovedovanje zapiranja meje s strani Italije nepotrebno, saj situacija na mejah tega ne opravičuje, vsakršno zaostrovanje režima pa bi pomenilo močan poseg v vsakodnevno življenje ljudi ob meji, kar je treba presojati tudi v duhu zgodovinskih okoliščin.

Minister Poklukar je ministru Salviniju še zagotovil, da Slovenija učinkovito varuje zunanjo schengensko mejo in mu predstavil ukrepe, ki jih policija izvaja v ta namen. Seznanil ga je tudi z relevantnimi statistikami in opozoril na situacijo v regiji Zahodnega Balkana.

Ministra sta se dogovorila, da se bosta v kratkem ponovno srečala in nadaljevala razpravo o možnih rešitvah za migracijsko situacijo v regiji in širše ter sodelovanju na področju notranjih zadev med državama.