Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar na Svetu za zunanje zadeve (FAC)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval Iran, Irak, Srednjeafriško republiko in zunanje vidike migracij. Ministri so na neformalnem kosilu gostili ministra za zunanje zadeve Moldavije.

Ministri so izmenjali poglede na razmere v Iranu in regiji po iranski napovedi o postopnem omejevanju izvajanja nekaterih zavez po iranskem jedrskem dogovoru (JCPOA) in napetostih v Perzijskem zalivu. Poudarili so potrebo po ohranitvi dogovora in Iran pozvali k spoštovanju njegovih zavez. Opozorili so, da mora spoštovanje dogovora čimprej obravnavati Skupna komisija za JCPOA in da je treba spore reševati z mehanizmi, predvidenimi v njem. Vse strani so pozvali k umiritvi napetosti in opozorili na spoštovanje proste plovbe v Perzijskem zalivu. Minister dr. Cerar je izrazil zaskrbljenost nad napovedanim iranskim omejevanjem izvajanja obvez iz jedrskega dogovora in poudaril potrebo po njegovem spoštovanju, kar je potrdila tudi resolucija VS OZN 2231. Vse strani je pozval, naj se vzdržijo potez, ki bi lahko pripeljale do nadaljnjega poslabšanja varnostnega položaja, ter obsodil napade na tankerje in oviranje varne plovbe komercialnih plovil v Perzijskem zalivu.

Ministri z odobravanjem pospremili preboj pri oblikovanju nove iraške vlade in jo pozvali k napredku na ključnih področjih varnosti, demokracije in zagotavljanja osnovnih storitev. Veseli jih tudi napredek pri oblikovanju nove vlade iraškega Kurdistana in izboljšanje odnosov med Bagdadom in Erbilom.

Svet za zunanje zadeve skrbi poslabšanje varnostnih in humanitarnih razmer v Srednjeafriški republiki, ki preprečujejo napredek v mirovnem procesu in negativno vplivajo na vso regijo. Tako zagovarja potrebo po nadaljnjem celovitem pristopu EU, ki zajema politični, varnostni, humanitarni in razvojni vidik ter vse dejavnosti, ki spodbujajo dialog vseh akterjev in institucij v državi.

V razpravi o zunanjih vidikih migracij je visoka predstavnica za zunanje zadeve in varnostno politiko Federica Mogherini poročala o sodelovanju EU s tretjimi državami, državami izvora in tranzita migrantov ter mednarodnimi organizacijami pa tudi o varnostnih razmerah, ki vplivajo na migracijski tok. Svet za zunanje zadeve je poudaril potrebo po učinkovitem upravljanju migracijskih tokov proti Evropi ter obravnavi težkih varnostnih in humanitarnih okoliščin v Libiji, Siriji in Sahelu. Minister dr. Cerar je opozoril na celostni pristop k migracijam in z njimi povezanim izzivom, ki vključuje okrepljeno sodelovanje s tretjimi državami. Slovenija bo še naprej posebno pozornost namenjala podpori državam Zahodnega Balkana in sodelovanju z njimi.

Na neformalnem kosilu z moldavskim ministrom za zunanje zadeve Nicolaejem Popescujem so ministri pohvalili dosedanji napredek pri političnem in gospodarskem približevanju Moldavije EU. Poudarili so potrebo po nadaljnjih prizadevanjih za izvajanje reform v državi, s poudarkom na utrditvi demokratičnih institucij, spoštovanju načel pravne države in boju proti korupciji.