Skoči do osrednje vsebine

Slovenija krepi gospodarsko sodelovanje z italijansko deželo Furlanijo – Julijsko krajino

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se na povabilo Slovenskega deželnega gospodarskega združenja danes mudi na delovnem obisku v Trstu. Minister želi okrepiti nadaljnje gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in deželo Furlanijo - Julijsko krajino ter sodelovanje z zamejskimi gospodarstveniki. Počivalšek se je srečal tudi z odbornikom za gospodarske dejavnosti in turizem oz. deželnim ministrom Furlanije - Julijske krajine Sergiom Emidio Binijem.

Minister Počivalšek z deželnim ministrom Furlanije - Julijske krajine Sergiom Emidio Binijem in predsednikom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Robertom Frandoličem | Avtor: MGRT

Minister Počivalšek je med drugim obiskal tudi podjetje Illycaffè ter se srečal z izvršnim direktorjem Massimilianom Poglianiem. Popoldne se je minister udeležil odprtja prenovljenih prostorov potovalne agencije Aurora Viaggi/Potovalne Agencije Aurora. Ta pomembno promovira Slovenijo kot turistično destinacijo tako italijanskim gostom kot zamejskim Slovencem.

Minister Počivalšek je ob obisku izpostavil: “Slovenija in Italija sta odlični gospodarski partnerici, sosednji prijateljski državi, ki ju odlikujejo rastoči trendi na področju gospodarskega sodelovanja in z vzpostavljenimi močnimi povezavami.” Pri tem je dodal:  “Današnje srečanje me utrjuje v prepričanju, da v Evropi ne sme biti meja. Tudi v tej regiji moramo igrati igro povezovanja v gospodarstvu in skupaj konkurirati velikim globalnim igralcem.”

Počivalšek je poudaril pomen gospodarskega sodelovanja tako z Italijo kot njeno deželo Furlanijo – Julijsko krajino:  »Ta je ena pomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Blagovna menjava je lani znašala skoraj 1 milijardo evrov, kar jo uvršča na 3. mesto med italijanskimi deželami, takoj za Lombardijo in Venetom.«

Skupaj z deželnim ministrom Binijem sta se zavzela za skupno kontinuirano sodelovanje, iskanje skupnih sinergij in določitev skupnih aktivnosti za nastop na globalnih trgih. Sogovornika sta se namreč strinjala, da se gospodarstvi Slovenije in Furlanije Julijske krajine soočata s podobnimi izzivi, kot so izvozna naravnanost, pomanjkanje delovne sile, visoka konkurenca na globalnih trgih.

Na srečanju z vodstvom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja in nekaterih podjetij slovenske narodnostne manjšine je bilo dogovorjeno, da bo ministrstvo preučilo možnosti večje podpore gospodarskim organizacijam in podjetjem slovenskih zamejcev v Italiji.

Sodelovanje na obeh straneh obstaja v povezovanju in možnih investicijah v sektorjih turizma, industrije, digitalizacije, energetike, medicine, lesne industrije ter storitev.

Italija je v načrtu spodbujanje internacionalizacije in tujih investicij Slovenije Mednarodni izzivi 2019 – 2020 uvrščena  na ožji seznam prioritetnih trgov. Gospodarsko ministrstvo tako neposredno ali preko izvajalskih institucij s številnimi ukrepi podpira slovenska podjetja pri vstopanju ali širjenju njihovega poslovanja na italijanskem trgu.

Slovenija in Italija sta dobri gospodarski partnerici, katerih gospodarsko sodelovanje raste. Lanskoletna trgovinska menjava med državama je znašala 9,8 milijard evrov oz. 11% več kot v letu 2017. Italija je na 2. mestu med partnericami Slovenije po blagovni menjavi in na 3. mestu po storitveni menjavi. Od tega je izvoz v Italijo znašal 4,9 milijarde evrov oz. +15,7 %, uvoz pa prav tako 4,9 milijarde evrov oz. +6,6 % glede na leto 2017. Italija je bila konec 2018 z 1,2 milijardami evrov investicij na 5. mestu med državami, ki so največ investirale v Slovenijo, slovenska podjetja pa so v Italijo investirala 105 milijonov evrov, s tem se Italija uvršča na 11. mesto med državami, kamor so slovenska podjetja največ investirala. V Furlaniji – Julijski krajini je sicer 108 registriranih podjetij slovenskih državljanov.

Italija je za Slovenijo pomembna tudi s turističnega vidika. Lani je Slovenijo obiskalo skoraj 600.000 IT turistov, kar jo uvršča na 1. mesto med državami, iz katerih prihaja največ turistov. Ti so ustvarili dobrih 1,3 mio prenočitev, kar predstavlja 12 % vseh nočitev tujcev v Sloveniji.

Slovensko deželno gospodarsko združenje iz Trsta je edino gospodarsko združenje slovenske narodne manjšine v Italiji. Deluje že od leta 1946 in povezuje 600 predvsem malih in mikro podjetij na celotnem poselitvenem prostoru manjšine.