Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na ministrskem srečanju držav podpisnic Deklaracije iz Vallette

Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes na povabilo ministra za zdravje in podpredsednika Vlade Republike Malte Chrisa Fearne-a udeležil ministrskega srečanja držav, podpisnic Deklaracije iz Vallette. Srečanje je potekalo v Valletti (Malta).

Republika Slovenija se je s podpisom Deklaracije iz Vallette, v začetku leta 2018, pridružila skupini držav t. i. Valeške skupine. Poleg Slovenije jo tvorijo še Italija, Portugalska, Španija, Malta, Ciper, Grčija, Romunija, Hrvaška in Irska. Države si prizadevajo za dogovor s farmacevtsko industrijo o dostopnejših cenah, zlasti novih, inovativnih zdravil, tudi zdravil sirot za redke bolezni.

Predstavniki držav članic Valeške skupine se sestajajo v okviru Tehničnega odbora in v sestavi ministrov za zdravje držav članic omenjene skupine. V Tehničnem odboru kot predstavniki Slovenije sodelujejo Ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke.

Visoki predstavniki članic držav podpisnic Valeške deklaracije so na današnjem srečanju poudarili, da je treba nadaljevati z aktivnostmi znotraj te skupine in določena vprašanja glede zdravil nasloviti tudi na ravni Sveta EU.