Skoči do osrednje vsebine

Minister Cerar v Londonu: Brez svobodnih medijev ni demokratične družbe

V Londonu poteka globalna konferenca o svobodi medijev, ki jo zaradi krčenja medijske svobode in slabšanja varnosti novinarjev v svetu organizirata zunanji ministrstvi Združenega kraljestva in Kanade. Iz Slovenije se konference udeležuje zunanji minister dr. Miro Cerar in generalna direktorica Direktorata za medije pri MzK Tamara Vonta.

Krčenje medijske svobode in slabšanje varnosti novinarjev in medijskih delavcev je v zadnjih letih predmet razprav v OZN, Svetu Evrope in v Evropski uniji. Samo v letu 2019 je bilo ubitih 99 novinark, novinarjev in medijskih delavcev po svetu, v zadnjih 10 letih pa skoraj tisoč. Devet od desetih primerov ni bilo nikoli raziskanih. Po podatkih Unesca zgolj 13 % svetovne populacije uživa delo svobodnih medijev in ima na voljo poročanje neodvisnih novinark in novinarjev.

Predstavniki medijev, civilne družbe in akademske sfere, zunanji ministri ter predstavniki mednarodnih organizacij (OZN, EU, OVSE, Svet Evrope) v Londonu razpravljajo o pomenu svobodnih medijev za demokratično družbo, o položaju novinarjev in pritiskih na neodvisno novinarstvo, zlasti v času, ko v medijih narašča senzacionalizem, ki temelji na klikabilnosti vsebin, in ko kakovostno novinarstvo, zlasti tisk, išče poslovne modele za ohranjanje vsebin, pomembnih za javno dobro in celovito obveščenost javnosti.

Slovenski minister dr. Cerar je v nastopu uvodoma pojasnil, da je bil prav boj za svobodo govora in neodvisno novinarstvo ena izmed ključnih zahtev civilne družbe v času osamosvajanja Slovenije.

»Ob pisanju slovenske ustave smo se zavedali, da sta med temeljnimi pogoji za demokratično družbo svoboda govora in svoboda medijev. Ti vrednoti sta dobili prostor tudi v slovenski ustavi.«

Prisotne je seznanil z novostmi nove medijske zakonodaje, ki je prilagojena novi digitalni medijski stvarnosti in se loteva problema koncentracije lastništva medijev in socialne varnosti novinarjev.

»Slovenija, ki je zrasla ob zahtevah po svobodnih medijih, v Unescu, Svetu Evrope, EU in OZN vztrajno opozarja na pomen zaščite novinarjev in neodvisnega novinarstva za zdravje družb«, je v nagovoru povedal minister.

Slovenski minister je podprl oblikovanje kontaktne skupine za medijsko svobodo, ki se bo odzivala na zlorabe medijev. Pozdravil je tudi oblikovanje neodvisnega visokega panela pravnih strokovnjakov, ki so se pod vodstvom britanske odvetnice Amal Clooney prvič sestali v Londonu. Pravni strokovnjaki bodo nudili pomoč in podporo novinarjem, ki bodo kazensko preganjani zaradi svojega dela. Slovenija je za delovanje Globalnega sklada za zaščito medijev, ki je bil vzpostavljen na konferenci, prispevala del sredstev. Sklad bo namenjen usposabljanju novinarjev, podpori delovanja panela pravnih strokovnjakov in sodno preganjanim novinarjem.

Kot odziv na trenutno stanje je Organizacija združenih narodov pod vodstvom Unesca leta 2012 oblikovala akcijski načrt za varnost novinarjev in proti nekaznovanosti za napade nanje.