Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija na 43. zasedanju UNESCO Odbora za svetovno dediščino v Bakuju v Republiki Azerbajdžan

Delegacija Republike Slovenije se je kot država opazovalka udeležila 43. zasedanja UNESCO Odbora za svetovno dediščino, ki je potekalo med 30. junijem in 10. julijem 2019 v azerbajdžanski prestolnici Baku pod vodstvom azerbajdžanskega ministra za kulturo.
Govori v mikrofon na zasedanju

Vodja delegacije Špela Spanžel, sekretarka na Ministrstvu za kulturo | Avtor: Ministrstvo za kulturo

1 / 2

Zasedanja so se, z vodjo delegacije Špelo Spanžel, sekretarko na Ministrstvu za kulturo, udeležili predstavniki resorjev, pristojnih za kulturno in naravno dediščino ter pripravljavci aktualnih slovenskih projektov nominacij za vpis na Seznam svetovne dediščine.

Na zasedanju je 21 članic Odbora za svetovno dediščino med drugim obravnavalo nominacije za vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine ter poročila o stanju ohranjenosti spomenikov in spomeniških območij, vpisanih na Seznam svetovne dediščine in na Seznam ogrožene svetovne dediščine. Odbor za svetovno dediščino je obravnaval skupaj 166 poročil o ohranjenosti spomenikov in spomeniških območij ter skupno 35 nominacij, od tega 5 naravnih, 2 mešani in 28 v kategoriji kulture, za vpis na seznam svetovne dediščine.

Slovenska delegacija je opravila več bilateralnih sestankov in srečanj s predstavniki Centra za svetovno dediščino in posvetovalnih teles ter se udeležila mnogih tematskih spremljevalnih dogodkov, med drugim na temo svetovne dediščine in podnebnih sprememb.

Najpomembnejša so bila zagotovo neformalna zasedanja ad hoc delovne skupine za reformo nominacijskega procesa. Ministrstvo za kulturo sodeluje pri delu ad hoc delovne skupine 2018–2019, v katero je bilo izvoljeno v okviru II. elektoralne skupine. Reforma sistema nominacij za seznam svetovne dediščine je usmerjena v zagotavljanje kredibilnega, transparentnega in strokovno podprtega sistema svetovne dediščine. Sekretarka Špela Spanžel je v izjavi na zasedanju izpostavila zavezanost Slovenije k nadaljnji refleksiji in aktivnostim ter skupno odgovornost pri ravnanju.