Skoči do osrednje vsebine

Neformalni ministerial OVSE v Visokih Tatrah

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je na Slovaškem potekalo neformalno zasedanje zunanjih ministrov sodelujočih držav v OVSE. Gre za tretje takšno srečanje po prvem v Potsdamu leta 2016, v času nemškega predsedovanja OVSE, in v Mauerbachu leta 2017, v času avstrijskega predsedovanja OVSE. Tako kot ob prejšnjih priložnostih je bilo tudi tukajšnje srečanje, letos pod slovaškim predsedovanjem OVSE, posvečeno neposredni izmenjavi mnenj o stanju v OVSE regiji s poudarkom na trenutnih izzivih in možnih rešitvah.

neformalni ministerial OVSE | Avtor: Tomáš Bokor/MFEA SR

1 / 3

V svojih nastopih so se predstavniki sodelujočih držav OVSE osredotočili na krizo v in okoli Ukrajine, kot tudi druge zamrznjene konflikte. Prav tako je bil pozornosti deležen strukturirani dialog o izzivih na področju varnosti v OVSE regiji, pri čemer je bilo izpostavljeno, da gre za pomemben proces, ki se mora nadaljevati tudi v prihodnje. To stališče je podprla tudi slovenska stran, ki jo je na srečanju zastopal veleposlanik Andrej Benedejčič, stalni predstavnik Slovenije pri OVSE, ki je ob tem izpostavil tudi pomen OVSE kot platforme za stalni dialog med vzhodom in zahodom, ki je posebej pomemben ob povečanih napetostih v sedanjem obdobju v evroatlantskem območju.

Navzoče so nagovorili tudi generalni sekretar OVSE Thomas Greminger in vodje treh avtonomnih inštitucij OVSE, in sicer predstavnik za svobodo medijev, visoki komisar za narodne manjšine ter direktorica Urada za demokratične institucije in človekove pravice. Generalni sekretar OVSE je v svojem nastopu kot trende, na katere mora biti organizacija pozorna v prihodnje, izpostavil povezavo med okoljem in varnostjo, vpliv tehnologije na varnost ter vpliv Azije na območje OVSE. Kot tri pomembne pristope k povečanju relativne teže organizacije je poudaril okrepljeno sodelovanje z OZN, saj je OVSE največja regionalna varnostna organizacija po 8. poglavju Ustanovne listine OZN, poglabljanje stikov z EU, kot tudi krepitev stikov z drugimi regionalnimi varnostnimi organizacijami, kot so NATO, Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) in Šanghajska organizacija za sodelovanje.

Kot takšen dogodek predstavlja pomemben in sestavni del priprav na formalno srečanje ministrov za zunanje zadeve OVSE, ki bo potekalo 5. in 6. decembra v Bratislavi.