Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Katič: "Naši argumenti naj bodo odgovorni in premišljeni"

Izjava za javnost ministrice za pravosodje Andreje Katič ob današnji potrditvi dnevnega reda 10. redne seje Državnega zbora:

»Da bi pravosodni deležniki lahko nemoteno, dobro in učinkovito opravljali svoje, z zakonom določene naloge, morajo biti pri svojem delu neodvisni od vsakokratne oblasti. Vlada jim je dolžna zagotavljati vzvode za (nemoteno) opravljanje delovnih nalog, pri tem pa se vzdržati posega v vsebino njihovih odločitev, saj so le tako lahko skladne z zakonom, strokovne in nepristranske.

Kot ministrica za pravosodje menim, da k bolj neodvisnemu sistemu lahko prispevamo vsi, predvsem pa nosilci javnih funkcij, ki se moramo zavedati, da ima vsaka izrečena beseda svojo težo. Prav je, da se o pomembnih družbenih vprašanjih izrekamo in da o njih poteka širša konstruktivna debata, a naj bodo naši argumenti odgovorni in premišljeni, saj zgolj formalen zapis v Ustavi RS, da je Slovenija demokratična republika, ki temelji na načelu razdelitve oblasti na zakonodajno, izvršilno in sodno, ne bo imel željenega učinka, če v okviru tega načela ne bomo delovali prav vsi posamezniki.«