Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Simona Leskovar na mednarodni konferenci Ženske v poslovnem svetu v Tokiu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državna sekretarka Simona Leskovar se je na povabilo japonske strani udeležila 24. mednarodne konference “Ženske v poslovnem svetu”, ki je potekala 7. julija 2019 v Tokiu pod naslovom “Scale Up”. Državna sekretarka Leskovar je na konferenci nastopila kot ena od glavnih govornic, sodelovala pa je tudi v panelni razpravi o globalnih politikah. V sklopu obiska se je državna sekretarka srečala tudi z visokimi predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Kabineta predsednika vlade ter s predsednikom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko.

Državna sekretarka Leskovar je v svojem nastopu na konferenci med drugim predstavila dosežke slovenske zunanje politike na področju opolnomočenja žensk in enakosti spolov ter poudarila sistem spolnih kvot, ki je prispeval k doseganju večje zastopanosti žensk v politiki. Izpostavila je pomen vprašanj vzornikov mladim, mentorstva in medsebojnega sodelovanja. Na panelu o globalnih politikah je poudarila slovensko zavzemanje za učinkovit multilateralni sistem, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic, vladavine prava in na pravilih temelječega mednarodnega reda. Globalne izzive, ki so kompleksni in čezmejni bo mogoče reševati samo s skupnim sodelovanjem in tvornim pristopom vseh držav mednarodne skupnosti. 

Državna sekretarka se je na Ministrstvu za zunanje zadeve Japonske sestala s parlamentarnim namestnikom zunanjega ministra Kenjijem Yamado, v Kabinetu predsednika vlade pa z njegovim svetovalcem in generalnim sekretarjem za olimpijske igre dr. Takeom Hirato. Na obeh srečanjih je bilo govora o pomenu krepitve dvostranskega sodelovanja tako na političnem kot gospodarskem področju, k čemer si prizadevata tako Ljubljana kot Tokio. Japonska ceni slovenski angažma v mednarodnih organizacijah in je pripravljena na še tesnejše sodelovanje s Slovenijo na področjih, kjer bo za to izražen skupni interes. Pri tem je bilo posebej izpostavljeno področje Zahodnega Balkana. Na pogovoru z Kenjijem Wakamijo, predsednikom Odbora za zunanje zadeve v japonskem Parlamentu je bila izražena želja po nadaljevanju dobrega medparlamentarnega sodelovanja ter interes po novih japonskih naložbah v Slovenijo.