Skoči do osrednje vsebine

Poklukar in Salvini o migracijah

Danes, 5. julija 2019, se je minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar po telefonu pogovarjal z ministrom za notranje zadeve Italijanske republike Matteom Salvinijem. Tema njunega pogovora so bile migracije in okrepitev sodelovanja med državama na tem področju.

Ministra sta pozdravila začetek delovanja mešanih policijskih patrulj na slovensko-italijanski meji. Minister Poklukar je opozoril, da to ni prvič, da se je slovenska stran odzvala na italijanske predloge za skupno delovanje. Omenil je pomoč ladje Triglav v operaciji Mare Nostrum v letu 2013 in v projektih solidarnosti s premestitvijo oseb, ki očitno potrebujejo mednarodno zaščito, iz Italije.

V nadaljevanju je Poklukar poudaril, da Slovenija učinkovito varuje svojo državno mejo z Republiko Hrvaško in ima razmere pod nadzorom. Ob tem je izpostavil, da je treba posebno pozornost usmeriti v celotno zahodno-balkansko migracijsko pot in sprejeti ustrezne ukrepe za učinkovito obvladovanje migracij, kot na primer okrepljeno delo agencije Frontex v regiji Zahodnega Balkana.

Strinjala sta se, da je nujno tesno sodelovanje in redna medsebojna komunikacija, še posebej med ministri sosednjih držav. Dogovorila sta se, da se bosta v kratkem tudi srečala in se pogovorila o možnostih nadaljnjega skupnega sodelovanja tako med državama kot tudi z ostalimi državami v regiji.