Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj prihodnji teden na zasedanju finančnih ministrov v Bruslju

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj se bo v ponedeljek in torek v Bruslju udeležil zasedanja finančnih ministrov območja evra in EU. Na Evroskupini bodo ministri med drugim razpravljali o fiskalnem stanju ter izvajanju pakta stabilnosti in rasti v evrskem območju. Ministri EU bodo na tokratnem zasedanju sprejeli posebna priporočila za leto 2019 ter mnenje glede dopolnjenih programov stabilnosti in konvergence.

Napisna tabla Ministrstva za finance | Avtor: Ministrstvo za finance

Finančni ministri EU se bodo na tokratnem zasedanju med drugim seznanili s stanjem pogajanj o uvedbi novih lastnih virov proračuna EU, ki jih je Evropska komisija predlagala za finančno obdobje 2021-2027. Slovenija bo v razpravi zagovarjala stališča, ki so bila v državnem zboru sprejeta novembra 2018. Slovenija namreč meni, da sedanji sistem lastnih virov, ki temelji na vplačilih na osnovi bruto nacionalnega dohodka (BND), deluje dobro. Tako prioritetno podpira kombinacijo virov lastnih sredstev na osnovi tradicionalnih lastnih virov (carine) in na osnovi BND, kot najbolj pravičnih in transparentnih virov. Kljub temu ne nasprotuje poenostavitvi sistema financiranja proračuna EU in se strinja z ukinitvijo sedanjih mehanizmov rabatov in vira na osnovi DDV. Za Slovenijo je pomembno, da so morebitni novi viri enostavni, pravični, pregledni ter ne povzročajo nesorazmernih administrativnih stroškov.

Ministri bodo obravnavali tudi posebna priporočila za leto 2019 ter sprejeli mnenje glede dopolnjenih programov stabilnosti in konvergence. Sloveniji se med drugim priporoča, da v letu 2020 doseže srednjeročni proračunski cilj, sprejme in izvede reforme zdravstva in dolgotrajne oskrbe ter zagotovi dolgoročno vzdržnost in ustreznost pokojninskega sistema. Slovenija se strinja tako s posebnimi priporočili za Slovenijo kot za druge države, saj bo njihovo izvajanje pripomoglo k nadaljnjemu izboljšanju strukture in vzdržnosti javnih financ ter krepitvi temeljev za potencialno gospodarsko rast.

Ministri bodo v okviru Evroskupine razpravljali o mednarodni vlogi evra, o fiskalnem stanju v evrskem območju ter izvajanju pakta stabilnosti in rasti. Obravnavali bodo tudi tretje poročilo o okrepljenem nadzoru Grčije.