Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Cerar v Poznanu o tem, da berlinski proces ne more biti nadomestek za širitveni proces regije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar se v Poznanu udeležuje ministrskega zasedanja Berlinskega procesa, ki je posvečen regionalnemu sodelovanju držav Zahodnega Balkana na področju varnosti, gospodarskega sodelovanja, prometni povezljivosti držav regije, spodbudam mladim in krepitvi civilne družbe.

Minister dr. Cerar se je uvodoma udeležil Civilnega Foruma s predstavniki civilne družbe iz držav Zahodnega Balkana. Razpravljalci so govorili o vlogi civilne družbe v preobrazbi družb regije na poti v evropski integraciji. Minister dr. Cerar je kot  ključni panelist na panelu  izpostavil pomen civilne družbe za krepitev demokracije in demokratičnih procesov v regiji ter poudaril, da je učinkovit in transparenten dialog med političnimi elitami in civilno družbo predpogoj za dolgoročne in trajnostne dogovore ter rešitve. 

Minister je na popoldanskem plenarnem zasedanju ministrskega zasedanja nastopil v okviru razprave z naslovom " Berlinski proces in evropska perspektiva Zahodnega Balkana - kaj je potrebno narediti; vizija za prihodnjih 5 let". V svojem nastopu je odločno dejal, da je potrebno ohranjati evropsko perspektivo držav regije. Izrazil je podporo Slovenije širitvenemu proceu in pričakovanje, da bo EU strateške odločitve glede pristopnih pogajanj Severne Makedonije in Albanije sprejela letos jeseni. 

Obenem je izpostavil, da je potrebno mladim v regiji nuditi takšno prihodnost, da bodo v državah regije razvijali svoje potenciale. Spomnil je na slovensko iniciativo Pozitivna agenda za mlade regije, ki jo je sprejela Evropska komisija, a jo je potreno še nadgraditi. Na podlagi inciative je bil v okviru berlinskega procesa že vzpostavljen  Regionalni urad za mlade.

Minister dr. Cerar je v nastopu še enkrat poudaril, da berlinski proces ne sme in ne more postati nadomestek za širitveni proces, ampak mora ostati platforma, ki širitev in politični proces približevanja krepi in spodbuja s konkretnimi projekti na področju povezljivosti, tako ekonomske kot energetske, digitalne in infrastrukturne. V tej luči je omenil tudi trajnostni razvoj in zelene tehnologije kot instrumente prihodnosti za kreiranje inkluzivne in odprte družbe, ki bo temeljila na vrednotah in normah evropske unije.