Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 37. redne seje vlade s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Ljubljana - Vlada RS je na današnji seji obravnavala in sprejela dve točki z delovnega področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Zasedanje | Avtor: STA, Tamino Petelinšek

Imenovanje generalnega direktorja Direktorata za hrano in ribištvo

Vlada RS je izdala odločbo, s katero se dr. Bojan Pahor, imenuje za generalnega direktorja Direktorata za hrano in ribištvo, za dobo petih (5) let, in sicer od 1. 8. 2019 do 31. 7. 2024, z možnostjo ponovnega imenovanja.

Dr. Bojan Pahor je doktor znanosti s področja kemijske tehnologije. Odlično pozna delovanje ministrstva in področje dela ter poslanstvo in vlogo Direktorata za hrano in ribištvo. Izpolnjuje razpisne pogoje in ima ustrezne delovne izkušnje in je bil s strani posebne natečajne komisije za izvedbo postopka javnega natečaja za položaj generalnega direktorja Direktorata za hrano in ribištvo ocenjen za primernega kandidata za imenovanje.

 

Stališče Vlade RS, ki se v imenu EU zastopa v Mednarodni organizaciji za trto in vino

Vlada RS je sprejela stališče k Predlogu sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije zastopa v Mednarodni organizaciji za trto in vino. Vlada RS podpira predlog sklepa.

Ta predlog zadeva sklep o določitvi stališča, ki se v imenu Unije zastopa na seji generalne skupščine Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) 19. julija 2019 v zvezi s predvidenim sprejetjem resolucij OIV, ki bi lahko imele pravni učinek na zakonodajo Unije.

OIV je mednarodna znanstvena in tehnična organizacija, dejavna v sektorju vinske trte, vina, pijač na osnovi vina, namiznega grozdja, rozin in drugih proizvodov vinske trte. Cilji OIV so obveščanje o ukrepih, pri čemer se lahko upoštevajo pomisleki pridelovalcev, potrošnikov in drugih akterjev v sektorju proizvodov iz trte in vina, pomoč drugim mednarodnim organizacijam, ki se ukvarjajo z dejavnostmi standardizacije, in prispevanje k mednarodnemu usklajevanju obstoječih praks in standardov.

Na dnevnem redu seje generalne skupščine, ki bo 19. 7. v Švici, bodo za sprejetje med drugim uvrščene tudi pomembne resolucije s področja enoloških postopkov, posodobitvi monografij, določitvi novih analiznih metod idr.

O osnutkih resolucij, ki bodo predložene v glasovanje, so obširno razpravljali znanstveniki in tehnični strokovnjaki vinskega sektorja. Resolucije prispevajo k mednarodnemu usklajevanju standardov za vino in bodo določile okvir, ki bo zagotovil pošteno konkurenco pri trgovanju s proizvodi iz vinskega sektorja.