Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Pivec na srečanju gozdarjev na Pokljuki

Pokljuka - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes udeležila prvega strokovnega in družabnega srečanja slovenskih gozdarjev, ki je ob 25. obletnici delovanja javne gozdarske službe potekalo na Pokljuki.
1 / 3

Namen prvega strokovno družabnega srečanje zaposlenih na področju gozdov in gozdarstva je bil izboljšanje interne komunikacije ter okrepiti sodelovanje med deležniki s področja gozdov in gozdarstva. Ministrica dr. Aleksandra Pivec je v nagovoru dejala, da takšen jubilej predstavlja tudi primerno priložnost, da so se na enem mestu prvič srečali praktično vsi, ki delujejo v JGS ter ostalih vladnih in nevladnih organizacijah, ki z njo sodelujejo. »V ta namen je bil organiziran tudi današnji dogodek, na katerem so udeleženci med drugim spoznavali posebnosti Pokljuških barij, gorskega gozda ter lokalnega planšarstva in zgodovino rudarjenja. Kljub številnim čerem v preteklih letih je gozdarska stroka uspešno prebrodila viharne čase. Šolo odgovornega ekosistemskega gospodarjenja z gozdovi, s katero smo v Sloveniji najprej prevzeli pionirsko vlogo, danes pa smo med vodilnimi v svetu, izvaja javna gozdarska služba v Zavodu za gozdove ter Gozdarskem inštitutu. Pri tem je zelo pomembno, da se skrb za gozdove ter naravo nasploh izvaja enotno, ne glede na lastništvo in v neodvisnih strokovnih inštitucijah.« Ob koncu se je ministrica vsem zahvalila za predano delo, ki na eni strani poteka v najlepši ‘pisarni’ v naravi in na drugi strani v izjemno težkih in nevarnih okoliščinah ter jim zaželela uspešno in varno delo še naprej.

Javna gozdarska služba (JGS), ki letos praznuje četrt stoletja delovanja, sodi pod resorno pristojnost Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, izvajata pa jo Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in Gozdarski inštitut Slovenije (GIS). V preteklih letih se je razvila v dobro organizirano in strokovno podkovano službo z velikim, tudi mednarodnim ugledom njenih strokovnjakov.