Skoči do osrednje vsebine

V Novem mestu zagnali proizvodnjo 5. serije vozil Clio

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
"Dejstvo je, da je Revoz v slovenskem gospodarskem prostoru izjemno pomemben igralec. To je potrdila tudi Vlada RS z dosedanjo finančno podporo. Ravno investicijo, ki jo odpirate danes, smo podprli s šestimi milijoni evrov, ta pomoč pa je priznanje francoskemu Renaultu za dosedanje sodelovanje in je obenem zahvala za odločitev, da proizvodnjo 5. generacije Clia zaupa svoji podružnici v Sloveniji." S temi besedami je minister Zdravko Počivalšek pozdravil udeležence zagona proizvodnje nove serije vozil Renault Clio v Novem mestu.

Minister Počivalšek na zagonu proizvodnje 5. serije vozil Clio | Avtor: STA: Nebojša Tejić

Minister je ob tem poudaril, da država Revoza ne cenimo zgolj zaradi dejstva, da je ta največji slovenski izvoznik. "Je tudi izjemen delodajalec ter s tem tudi eden ključnih stebrov Dolenjske regije! Delo daje več kot 3.500 ljudem. Pomembneje od tega pa je, da dosega nadpovprečno visoko dodano vrednost na zaposlenega," je izpostavil minister, saj je dodana vrednost na zaposlenega v letu 2017 znašala 75.800 evrov. Minister je izrazil prepričanje, da je gotovo posledica konstantnega vlaganja v razvoj zaposlenih in krepitev odnosov med njimi. Ob tem je spomnil tudi, da uspeh vsakega podjetja temelji na vzajemnem odnosu z okoljem, kjer podjetje deluje. "In verjamemo, da je tako tudi z Revozom. To navsezadnje Vlada RS tudi pričakuje vsakič, ko odobri državno pomoč – da bo podjetje, ki ga država podpre, delovalo predvsem družbeno odgovorno."

Minister Zdravko Počivalšek je povedal tudi, da avtomobilska industrija v Sloveniji prispeva kar 10 % k BDP ter več kot 20 % k slovenskemu izvozu. "Če sem konkreten, avtomobilski sektor je v 2017 ustvaril kar 4,1 milijarde evrov prihodkov in Slovenija tako izpolnjuje vse pogoje za konkurenčno ter trajnostno avtomobilsko industrijo tudi v prihodnje." Samo neposredno ta industrija namreč zaposluje 16.000 ljudi, posredno pa kar petkrat toliko. Zadevni sektor smo opredelili tudi kot eno izmed devetih ključnih strateških področij.

Glede na to, da je investicija v novo serijo vozil Clio plod tujega kapitala, je minister poudaril, da stanje vhodnih tujih neposrednih investicij v Sloveniji od leta 2014 narašča, konec lanskega leta pa je znašalo 15,2 milijard evrov, kar je 33 % BDP in za 1,2 milijarde evrov več kot v letu 2017. "Za dosego takšnih rezultatov je potrebno ustvariti ustrezno investicijsko okolje, kar nam je evidentno uspelo," je dejal minister in izrazil zadovoljstvo s podatkom, da več kot tretjina podjetij s tujim in mešanim kapitalom v Sloveniji načrtuje nadaljnje investiranje pri nas in dejal, da k temu nedvomno botrujejo tudi pozitivne izkušnje pri nas.

"Glede na to, da ste ravno tu izdelali omejeno serijo vozil Clio I feel Slovenia, mi dovolite, da se tokrat jaz naslonim na vaš slogan. Ko govorimo o slovenskem poslovnem okolju, lahko rečemo – imamo vse, kar imajo veliki," je zaključil minister.