Skoči do osrednje vsebine

Minister Rudi Medved ob prazniku slovenskih rudarjev v Kisovcu

Minister Rudi Medved se je v sredo, 3. julija 2019, v Kisovcu udeležil praznika slovenskih rudarjev, ki ga je že šesto leto zapored, s skokom čez kožo, organiziralo Rudarsko muzejsko in etnološko društvo SREČNO ZAGORJE.

Minister Rudi Medved je kot slavnostni govornik pohvalil delo društva ni ohranjanje rudarske dediščine ter med drugim povedal: "Zaprtje rudnika pomeni za vsak kraj izjemno bolečo krizo. A kriza pride in kriza tudi gre, spomini pa ostanejo. Hvaležni smo za to rudarskim rodovom, katerih gene nosimo v svoji neuklonljivi volji, volji delati dobro. Zato je rudarski praznik ne praznik spomina, ampak tudi izjemnega čustvenega naboja."

Prireditev je počastitev 85. obletnice vseslovenske gladovne stavke, na njej pa izvedejo omenjen častni skok čez kožo. Pred 85 leti se je namreč prav v Kotredežki jami začela vseslovenska gladovna stavka proti nevzdržnim delovnim razmeram in izkoriščanju.

Častno razsodišče s predsednikom inž. Matjažem Hočevarjem na čelu je na predlog izvršnega odbora društva odločilo, da so v čast in poklon knapovski tradiciji čez kožo skočili: Vinko Povše, Zdenka Juvan, Igor Gošte in Marija Ojstršek. V častni rudarski stan (ki ga društvo izvaja vse od ustanovitve) je do danes skočilo že 26 skakačev.

Prireditev je popestril tudi bogat kulturni program: pevski zbor Loški glas, Folklorna skupina Trbovlje, pevka Lea Koban ob spremljavi Jerneja Pikla ter moderatorka Metka Šum.