Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Simona Leskovar izrazila podporo reformnim prizadevanjem Ukrajine

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državna sekretarka Simona Leskovar se je udeležila ministrskega dela konference o reformah v Ukrajini, ki jo gostita kanadska in ukrajinska vlada, ter ob tej priložnosti pozdravila dosežen napredek Ukrajine, pozvala k nadaljnjim naporom za izvajanje potrebnih reform, ki jih želi in zahteva ukrajinsko prebivalstvo, ter zagotovila slovensko podporo tem prizadevanjem.

Kanadsko ministrstvo za globalne zadeve gosti tretjo mednarodno konferenco o reformah v Ukrajini, ki se je ob predstavnikih Kijeva udeležujejo visoki predstavniki članic EU in NATO ter nekaterih drugih držav mednarodne skupnosti in mednarodnih organizacij. Ministrski del konference je namenjen pregledu napredka, ki ga je Ukrajina naredila pri izvajanju reform, in izzivom, ki so pri tem še pred njo. 

Državna sekretarka Leskovar je v nagovoru pozdravila zavezo novega predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, da nadaljuje z reformnimi prizadevanji. Izpostavila je dosežke na številnih področjih, ki so bili narejeni kljub zahtevnim varnostnim razmeram v državi, ki jo bremenita konflikt na vzhodu in nezakonita priključitev Krima. Pozvala je k nadaljnjim naporom, ko gre za utrjevanje vladavine prava, pravosodja, boja proti korupciji in vzpostavljanje stabilnega ekonomsko poslovnega okolja. V tem procesu imajo posebej pomembno vlogo ženske, civilna družba in neodvisni mediji. “Slovenija bo še naprej podpirala ukrajinska prizadevanja pri izvajanju reform, delila nacionalne izkušnje ter zagotavljala humanitarno pomoč, tako zdravstveno kot psihosocialno podporo žrtvam, ki so prizadete zaradi različnih varnostnih izzivov v državi”, je dejala državna sekretarka Leskovar ter dodala, da je slovenska stran z ustanovo ITF pripravljena na morebitno sodelovanje na področju razminiranja, ko bodo za to primerni pogoji. 

Udeležence konference sta nagovorila tudi predsednik vlade Kanade Justin Trudeau in predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. 

Naslednjo konferenco o reformah v Ukrajini, ki bo potekala leta 2020, bo gostila Litva.  

Državna sekretarka Leskovar se je v sklopu obiska v Torontu srečala z namestnico ministrice za zunanje zadeve Kanade Marto Morgan in opravila bilateralne konzultacije. Sogovornici sta se strinjali, da sta Slovenija in Kanada zaveznici v NATO ter partnerski državi v številnih mednarodnih organizacijah, kjer delita skupne vrednote spoštovanja človekovih pravic, vladavine prava in na mednarodnih pravilih temelječe globalne skupnosti. Državna sekretarka Leskovar je izpostavila pomen krepitve dvostranskega sodelovanja in transatlantskega partnerstva ter se zavzela za nadgradnjo političnega dialoga, vključno z izmenjavo obiskov na najvišji ravni. Zahvalila se je za dosedanjo kanadsko podporo delovanju ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti ter pozvala Kanado, da ostane zavezana razminiranju tudi v prihodnje. 

Ob robu konference se je državna sekretarka Leskovar pogovarjala tudi z nekdanjim kanadskim zunanjim ministrom Lloydom Axworthyjem, pobudnikom Ottawske konvencije o prepovedi uporabe protipehotnih min, ki je izrazil veliko priznanje Sloveniji za prizadevanja v mednarodnih razorožitvenih naporih ter se zavzel za še tesnejše sodelovanje kanadsko-slovenske naveze, ko gre za razminiranje in pomoč žrtvam min. 

Državna sekretarka Leskovar si je na povabilo dekana Fakultete za arhitekturo Univerze v Torontu, prof. Richarda M. Sommerja ogledala razstavo fotografij Plečnikove arhitekture kanadskega fotografa Geoffreyja Jamesa, ki je postavljena na ogled na fakulteti.