Skoči do osrednje vsebine

Dr. Pivec: »Naš interes je da pride čim prej do vzpostavitve namakalnega sistema v Vipavski dolini«

Vipava, Vogrsko, 3. 7. 2019 – Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je danes sestala s predstavniki občin Vipava in Ajdovščina, kmetijske svetovalne službe, Hidrotehnike in drugih lokalnih institucij. Osrednjo pozornost so namenili razpravi o potrebi po namakanju oziroma možnem razvoju namakalnega sistema v zgornjem delu Vipavske doline. Po sestanku si je ministrica ogledala namakalni sistem Vogršček.
1 / 3

Ministrica je po ogledu zadrževalnika Vogršček v izjavi za medije dejala, da je namakanje vitalnega pomena za obstoj in razvoj kmetijstva v vipavski dolini zato si MKGP želi čimprejšnje rešitve. »Naš interes je, da pride do čimprejšnjega začetka izvajanja postopkov, za kar so pripravljeni časovni načrti in rezervirana sredstva, ostaja pa tudi namera za financiranje namakalnih sistemov iz naslova PRP«.

Gradnja novega dela namakalnega sistema je v interesu ministrstva, z gradnjo pa naj bi začeli po letu 2022. Zadrževalnik Vogršček bo treba še pred gradnjo novega namakalnega sistema obnoviti. Obnova zadrževalne pregrade na Vogrščku naj bi stekla v pozni jeseni letošnjega leta, dela so ocenjena na 10 mio EUR, od tega bo MKGP zagotovilo 3,8 EUR, manjkajoči del pa bo zagotovilo Ministrstvo za okolje in prostor. Državni sekretar dr. Jože Podgoršek je glede izvedbe sanacije dejal, da bo v pregradi prišlo do sanacije celotnega odvzema vode iz akumulacije. »Uredilo se bo popolnoma novo odvzemno mesto, in sicer tako, da bodo v levem delu pregrade naredili tunel, skozenj pa položili velike cevi«.

Iz Vogrščka se trenutno namaka okrog 1000 hektarov površin, po izgradnji novega dela namakalnega sistema bi lahko namakali še dodatnih 2000 hektarov kmetijskih površin, od tega 1500 hektarov v ajdovski občini in okrog 500 hektarov v Občini Vipava. Ocenjena vrednost je cca. 1,5 mio EUR za sanacijo obstoječega namakalnega sistema in vzpostavitev nadgradnje tega sistema v višini 6,3 mio EUR.