Skoči do osrednje vsebine

Zunanja ministra Slovenije in Francije v Parizu podpisala nov Akcijski načrt strateškega partnerstva med državama

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar je danes na delovnem obisku v Parizu s francoskim zunanjim ministrom Jeanom-Yvesom Le Drianom podpisal nov Akcijski načrt strateškega partnerstva med državama za obdobje 2019-2022. Minister dr. Cerar se v Parizu mudi na delovnem obisku na povabilo francoskega kolega.

“Načrt strateškega partnerstva, ki sva ga z ministrom Le Drianom podpisala danes, bo dodatno oplemenitil in dal nov zagon sodelovanju Slovenije in Francije na številnih področjih. Načrt zajema čas, ko bosta tako Francija kot Slovenija predsedovali Svetu EU v letih 2021 in 2022, “ je po podpisu povedal minister dr. Cerar.

“Slovenija in Francija sta partnerici in zavenici in močni zagovornici vladavine prava, človekovih pravic in v svojem delovanju izpostavljata pomen multilateralizma. Slovenija želi s Francijo tesno sodelovati tudi  v času priprav na predsedovanje Svetu EU, ko bo predsedovanje od Slovenije prevzela prav Francija,” je po pogovorih s francoskim kolegom Le Drianom dejal minister dr. Cerar.

Francoski in zunanji minister sta na dvostranskem srečanju, ki je potekalo pred podpisom sporazuma, govorila tudi o aktualnih evropskih temah. Mnenja sta izmenjala o dogajanju v Bruslju, kjer voditelji odločajo o novem vodstvu Evropske komisije in parlamenta. Slovenski minister je izpostavil, da je za Slovenijo spoštovanje vladavine prava ena od ključnih postavk pri delovanju Evropske unije. Ministra sta pomemben del pogovorov namenila krepitvi multilateralizma, kjer ima Francija kot stalna članica Varnostnega sveta eno ključnih vlog in je pogoj za učinkovito reševanje sodobnih izzivov in kriz. Ministra sta govorila tudi o Afriki, ki bo pomembna strateškega partnerica Evropi v prihodnje in je potrebno skupaj reševati izzive, ki jih ima kontinent zaradi posledic podnebnih sprememb.

V pogovorih sta se ministra dotaknila tudi Zahodnega Balkana. Slovenski minister je jasno izpostavil, da je treba za države Zahodnega Balkana ohraniti evropsko perspektivo in dodal, da bi do oktobra morali doseči jasen in kredibilen dogovor glede odprtja pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. 

Ministra sta govorila tudi o sodelovanju evropskih držav pri upravljanju migracij, boju proti terorizmu in podnebnim spremembam.

“Slovenija podpira evropske rešitve glede migracij in nasprotuje vsem enostranskim potezam,” je dejal dr. Cerar in izpostavil, da morajo države med seboj sodelovati pri reševanju problema migracij in biti solidarne. Ter dodal, da bi notranje schengenske meje morale biti meje brez notranjih nadzorov.

Ministra sta se zavzela za tesne konzultacije med predstavniki držav o vseh temah, ki so zajete v načrtu strateškega partnerstva, ki zajema konkretne oblike političnega sodelovanja, sodelovanja na področju gospodarstva, spodbujanja turizma, kulture,  znanosti, raziskav, izobraževanja in športa.  Pariz bo namreč leta 2024 gostil tako olimipijske kot paraolimpijske igre.

Francije je 5. zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in v programu Mednarodni izzivi 2019-2020 uvrščena med prioritetne trge. Slovenija vidi velik potencial sodelovanja na področju digitalizacije in umente inteligence.

“Prepričani smo, da bo Akcijski načrt, ki zajema tako sodelovanje na področju znanosti in inovacij, infromacijsko-komunikacijskih tehnologij in  umetne inteligence, pripomogel k povečanju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Francijo,” je na pogovorih še dejal dr. Cerar.

Minister dr. Cerar se je dopoldne v francoskem Senatu sestal predsednikom senatne komisije za evropske zadeve Jeanom Bizetom ter predsednico skupine slovensko-francoskega prijateljstva, senatorko Colette Mélot. Z obema je govoril tako o evropskih temah kot sodelovanju obeh držav na področjih, ki jih zajema akcijski načrt.