Skoči do osrednje vsebine

Predsedovanje Slovenije Svetu EU naj se dotakne slehernega državljana in državljanke

Lokalne skupnosti bodo ustvarjalno sodelovale pri predsedovanju.

Minister za javno upravo Rudi Medved se je s predstavniki skupnosti in združenj občin pogovarjal o sodelovanju lokalnih skupnosti pri predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije. Na sestanku so bili prisotni tudi predstavniki kabineta predsednika vlade, ki ima osrednjo koordinacijsko vlogo pri pripravah na predsedovanje.

Lokalne skupnosti-sestanek na temo košarice mest 2 | Avtor: MJU

1 / 2

Kot je  na sestanku poudaril minister Rudi Medved, »je  Vlada RS resno pristopila k pripravam na predsedovanje Slovenije Svetu EU: določena so prednostna področja  in znani so tudi prvi orisi dogodkov v času predsedovanja. V nadaljevanju pa si želimo tudi večje prisotnosti lokalnih skupnosti v pripravah na predsedovanje.« 

 Minister je posebej podčrtal, da bo »Slovenija navsezadnje vodila EU in se ne sme zgoditi, da tega ne bi občutili ljudje,« in v nadaljevanju dejal, »da lahko ob tej priložnosti pokažemo Evropi, kako odlično delujejo lokalne skupnosti v RS.«

 Predstavniki vseh treh krovnih organizacij občin so pohvalili ministrovo pobudo. »Ministrstvo za javno upravo s tem uresničuje tudi načelo decentralizacije,« so še podčrtali v Skupnosti občin Slovenije.

 Na sestanku so se dogovorili  o oblikovanju »Košarice mest«. Na osnovi predlogov lokalnih skupnosti bodo opredeljeni kraji, kjer bodo lahko v času predsedovanja potekala srečanja. Le tako bomo lahko promovirali naše regije, regionalno ponudbo, produkte in pustili pečat na promociji turizma, gospodarstva in kmetijstva, so se strinjali sogovorniki.