Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Cerar z Generalnim sekretarjem OECD Gurrio o sodelovanju na področju digitalizacije, umetne inteligence, krožnega gospodarstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar se danes mudi na enodnevnem obisku francoske prestolnice, kjer se bo srečal s francoskim zunanjim ministrom Le Drianom ter Generalnim sekretarjem Organizacije za sodelovanje in razvoj Angelom Gurrio, s katerim se je pogovarjal o izzivih sodobnih družb, ki jih prinaša digitalna preobrazba, podnebne spremembe, umetna inteligenca, izobraževanje, staranje prebivalstva in vpliv na trg dela.

Minister dr. Cerar z Generalnim sekretarjem OECD Gurrio

Zunanji minister dr. Miro Cerar se danes mudi na enodnevnem obisku francoske prestolnice, kjer se je srečal s francoskim zunanjim ministrom Le Drianom  ter Generalnim sekretarjem Organizacije za sodelovanje in razvoj Angelom Gurrio, s katerim se je pogovarjal o izzivih sodobnih družb, ki jih prinaša digitalna preobrazba, podnebne spremembe, umetna inteligenca, izobraževanje, staranje prebivalstva in vpliv na trg dela.

“Slovenija ostaja aktivna članica OECD in je dejavno vključena v  številna  področja delovanja organizacije. Čas  priprav na predsedovanje Svetu EU bi želeli izkoristiti za  pregled tem, kjer bi lahko še tesneje sodelovali z OECD pri  pripravi študij in poročil,” je na pogovorih z GS OECD Gurrio dejal slovenski minister.

“Slovenija je odločna zagovornica multilateralizma, saj brez sodelovanja in skupnega pristopa k naslavljanju globalnih izzivov,  kot so podnebne spremembe ali socialna vključenost ali digitalna preobrazba, države same ne morejo biti uspešne, “ je v pogovoru izpostavil minister dr. Cerar. 

Umetna inteligenca bo predvidoma del programa tudi našega  predsedovanja Svetu EU, ki ga sooblikujemo v okviru Tria  (Nemčija-Portugalska-Slovenija). Slovenija preko Marka  Grobelnika, predstavnika Instituta Jožef Štefan, že sodeluje v  Skupini strokovnjakov OECD za umetno inteligenco in je sodelovala pri pripravi Priporočil OECD o umetni inteligenci, prvemu tovrstnemu dokumentu na globalni ravni.  Aprila 2019 je bil ob obisku DS MZZ Dobrana Božiča in DS  MP Gregorja Strojina tako podpisan Memorandum o sodelovanju med Institutom Jožef Stefan in OECD na področju umetne inteligence.

Slovenija bo prihodnje leto gostila Vrh OECD srečanje  spretnosti in veščinah, ki bo priložnost za razpravo o vseživljenjskem učenju v času, ko se družba in gospodarstvo digitalno preoblikujeta.