Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Pikalo se je v Berlinu srečal z nemško zvezno ministrico za družino, starostnike, ženske in mladino

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Minister za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije, dr. Jernej Pikalo, se je danes, 28. junija, na povabilo fundacije »Friedrich Ebert Stiftung« udeležil delovnega srečanja v Berlinu na temo predšolske vzgoje otroke in potreb na področju znanosti.

V okviru enodnevnega obiska je minister dr. Pikalo najprej obiskal Tehnološki park Adlsershof v Berlinu. V okviru obiska se je srečal s prof. dr. Jurgenom Rabom iz Humboldtove Univerze. V pogovoru sta izmenjala izkušnje in poglede o organizaciji znanstvene politike na ravni EU (skupni evropski programi) in na ravni držav članic (spremembe nacionalne zakonodaje).

V popoldanskem delu obiska pa se je minister dr. Pikalo srečal z  zvezno ministrico za družino, starostnike, ženske in mladino, dr. Franzisko Giffey. Primarna tema pogovorov je bila organizacija in delovanje predšolske vzgoje v Zvezni republiki Nemčiji. Nekatere nemške zvezne dežele so namreč uvedle brezplačne vrtce. Dr. Giffey je nekdanja županja mesta Berlina, ki je v času svojega mandata na ravni mesta Berlin organizirala in zagotovila brezplačno predšolsko vzgojo na lokalni ravni. Upoštevajoč, da je zagotovitev brezplačne predšolske vzgoje koalicijska zaveza aktualne Vlade RS, so tovrstni pogovori in izmenjava izkušenj nepogrešljivi za iskanje primernih zakonskih, organizacijskih in finančnih rešitev za zastavljen cilj.

Z nemško ministrico sta se pogovarjala tudi o predsedovanju Svetu EU, ki mu bo Slovenija predsedovala leta 2021. Trio predsedovanja Svetu EU, ki ga bomo sestavljale Portugalska, Nemčija in Slovenija, bo na področju mladinske politike dal poudarek državljanski vzgoji.