Skoči do osrednje vsebine

Premier obisk v Vatikanu zaključil z udeležbo na odprtju razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov

Predsednik vlade Marjan Šarec se je danes mudil na uradnem obisku v Vatikanu, kjer ga je v dopoldanskih urah na Svetem sedežu sprejel papež Frančišek, srečal pa se je tudi z državnim tajnikom Svetega sedeža kardinalom Pietrom Parolinom.

Ob zaključku obiska se je premier udeležil razstave Plečnikovih kelihov in sakralnih predmetov v Vatikanskih muzejih, ki so jo odprli minister za kulturo Zoran Poznič, direktorica Vatikanskih muzejev Barbara Jatta in direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljana Blaž Peršin. 

Predsednik vlade je na sprejemu ob dnevu državnosti, ki je sledil odprtju razstave, poudaril, da smo lahko izredno ponosni in veseli, saj gre za prvo slovensko razstavo v Vatikanu. »Jože Plečnik je največji sin, kar jih je rodila slovenska arhitektura. Bil je globoko religiozen človek, kar je morda manj znano, zato ni naključje, da je ustvarjal predmete, ki jih lahko danes občudujemo. Zahvaljujem se vsem, ki so omogočili to razstavo, na katero smo lahko izjemno ponosni. To je za Slovenijo velik dogodek.«

Razstava bo v Vatikanskih muzejih na ogled vse do 7. septembra.