Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Pivec: povezovanje kmetijstva in turizma je ključ do uspeha

Ministrica dr. Aleksandra Pivec je bila slavnostna govornica na slavnostni seji Občine Vipava, ki je potekala na dvorcu Zemono. Ministrica je v svojem nagovoru izpostavila nujnost povezovanja kmetijstva s turizmom, tudi v luči priprav na projekt Gastronomske regije 2021.
1 / 3

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec se je na povabilo vipavskega župana Gorana Kodelja udeležila slavnostne seje Občinskega sveta Občine Vipava. V svojem nagovoru je povedala, da se v Vipavsko dolino se vedno rada vrača, zato ni niti za sekundo oklevala, ko jo je župan povabil na današnji dogodek. Ker je slovesnost potekala na dvorcu Zemono, je izpostavila tudi delo in prizadevanja g. Kavčiča, ki s svojo restavracijo gostuje prav na Zemonu. »Vesela sem, da Tomažu Kavčiču lahko rečem prijatelj. On je človek, ki je za višje cilje pripravljen premikate gore in brez lažne skromnosti lahko rečem, da je tudi on zaslužen, da ti kraji tako uspešno privabljajo turiste od blizu in daleč. Ne morem niti mimo vseh izvrstnih vipavskih vinarjev, toliko jih je, da ne bi bilo korektno, da jih poimensko imenujem. »

Ministrica je spomnila tudi na lanski laskavi naslov  deset najboljših destinacij v Evropi. »Kot skupnost ste uspeli uspešno povezati kmetijstvo, gastronomijo in turizem. Našli ste svojo zgodbo o uspehu, ki so jo nenazadnje lani prepoznali tudi v ugledni, svetovno znani medijski hiši Lonely Planet, kjer so Vipavsko dolino uvrstili med deset krajev v Evropi, ki jih je vredno obiskati. Zapisali so, da gre za presenetljivo neodkrito regijo, ki navdušuje ljubitelje vin in avanturistične popotnike« ter dodali, da je »Vipavska dolina čudovit primer skritega dragulja v srcu Evrope.«

»Tu znate sodelovati, zavedate se, da le povezovanje prinese uspeh. Tukajšnji župani so že pred tremi  leti vedeli, da je ključ v sodelovanju, zato so postavili temelje enotni turistični znamki Vipavska dolina. In odločitev je bila pravilna, prišla je svetovna potrditev ter skoraj 20 % višja zasedenost turističnih kapacitet. Strinjam se z vašim županom, ki pravi, da gre za nagrado za preteklo delo vseh ponudnikov in seveda tudi za spodbudo za naprej. Imate odlične vinarje, gostilne, turistične kmetije z izvrstno lokalno kulinarično ponudbo, svetovno prepoznavno zgodovino in čudovito okolje. Turizem je postal ključnega pomena za številne podeželske skupnosti, in tega se na ministrstvu za kmetijstvo še kako zavedamo, zato z mnogimi ukrepi tovrstna povezovanja močno podpiramo. Prav zato tudi aktivno sodelujemo pri pripravah na projekt Evropska gastronomska regija 2021, ki je pripadla prav Sloveniji, kot edinstveni, vrhunski gastronomski destinaciji. Turizem na kmetiji je mehka oblika trajnostnega razvoja turizma, ki obiskovalcu omogoča, da se seznani s kmečkimi opravili, lokalnimi proizvodi, tradicionalno kulinariko in vsakodnevnim načinom življenja na podeželju, pa tudi s kulturnimi in drugimi značilnostmi območja, ob tem pa izkazuje spoštovanje do okolja in tradicije,« je v svojem govoru še povedala dr. Pivec.