Skoči do osrednje vsebine

V Ljubljani se odvija Mednarodni simpozij Dragon 4

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Od 25. do 28. junija v Ljubljani poteka mednarodni simpozij s področja opazovanja Zemlje »Dragon 4«, ki se ga udeležuje več kot 250 uglednih znanstvenikov iz Evrope in Kitajske. Dragon 4 je projekt sodelovanja Evropske vesoljske agencije in Ljudske republike Kitajske v sklopu njihovega ministrstva za znanost in tehnologijo ter Nacionalnega centra Ljudske republike Kitajske za daljinsko zaznavanje, ki poteka vse od leta 2004. Namen projekta je uporaba satelitskih podatkov o stanju Zemlje in razvoj aplikacij v povezavi z aktualnimi družbenimi izzivi na področju kmetijstva, gozdarstva, prehrane, vode, urbanizacije in pametnih mest. Pomemben pa je tudi na področju spremljanja podnebnih sprememb.

Na simpoziju Dragon 4 se bodo udeleženci osredotočili predvsem na najnovejše dosežke v misijah ESA in Ljudske republike Kitajska za opazovanje zemlje. Predstavljene bodo aktivnosti in rezultati triletnega dela 28-ih mednarodnih kitajsko-evropskih ekip, ki se nanašajo na okoljske izzive, kot so podnebne spremembe in ogljikov cikel, stanje oceanov in obalnih območij, oskrba z vodo in stanje večnega ledu, predvidevanje in zmanjšanje tveganj za naravne katastrofe ter pametna mesta in kmetijstvo. Velika količina satelitskih podatkov, ki so danes na voljo pa s hitrim razvojem prebojnih tehnologij, hkrati nudi tudi obilo novih znanstvenih in gospodarskih priložnosti. 

Slovenija od leta 2016 kot članica ESA sodeluje v treh izbirnih programih. To so Program splošne podporne tehnologije, opazovanje Zemlje in znanstveni program. »Zelo sem ponosen, da se vesoljski sektor v Sloveniji hitro razvija. Obstaja veliko podjetij in znanstvenih institucij, katerih inovativne rešitve se uvrščajo med vodilne na svetovnem trgu,« je glede sodelovanja v ESI na današnjem plenarnem zasedanju povedal državni sekretar mag. Aleš Cantarutti in izrazil zadovoljstvo, da se bo Slovenija  kmalu vpisala na seznam držav z izstreljenimi sateliti v vesolju. 

Prva slovenska satelita, s funkcijo opazovanja Zemlje naj bi bila izstreljena v septembru z raketo Vega. To sta Nemo-HD, ki bo težek okoli 65 kilogramov in bo sposoben daljinskega zaznavanja z visoko ločljivostjo, kar bo omogočilo pridobivanje slik Zemljine površine in video snemanje z visoko ločljivostjo. Drugi, Tristat, pa bo težek samo približno 5 kilogramov in bo imel zmerno sposobnost opazovanja Zemlje, na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru in je predvsem pomemben zaradi inovativne miniaturizirane tehnologije.

Državni sekretar mag. Aleš Cantarutti je še predstavil nekatere aktivnosti Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v letošnjem letu. To bo priprava nacionalnega zakona na področju vesoljskih dejavnosti, ki naj bi bil sprejet do konca leta, priprave na zasedanje Sveta ESA pred novim programskim obdobjem v Sevilli novembra letos ter začetek priprave nacionalne vesoljske strategije. 

Dr. Oštir iz Fakultete za gradbeništvo in geodezijo je v svojem predavanju o stanju področja opazovanja Zemlje v Sloveniji predstavil tekoče aktivnosti in s tem pokazal, da imamo v Sloveniji veliko znanja na tem področju in da s pridom uporabljamo pridobljene satelitske podatke, pri čemer pa je še kar nekaj neizkoriščenih priložnosti. 

Ob zaključku uvodnega dela simpozija so bili udeleženci enotni, da glede na okoljske izzive, s katerimi se soočamo danes, natančni in zanesljivi podatki o stanju našega planeta še nikoli niso bili bolj pomembni.