Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra za notranje zadeve ob dnevu državnosti in dnevu slovenske policije

Spoštovani državljanke in državljani,
pred 28. leti smo se odločno in samozavestno podali na pot samostojnosti in neodvisnosti. Tej zgodovinski odločitvi je botrovala dolgoletna želja Slovenk in Slovencev po lastni državi, ki smo jo jasno in nepreklicno izrazili na plebiscitu.

Ob razglasitvi samostojnosti smo kot posamezniki, prvič pa tudi kot enoten narod čutili vznesenost, veselje in ponos. V to praznovanje je grobo posegla takratna zvezna oblast, ki se nikakor ni mogla sprijazniti z našo odločitvijo. Vendar pa odločnosti slovenskega naroda nihče ni mogel ustaviti ne s političnimi pritiski ne z vojaško silo. Složno in pogumno smo se tej agresiji z vsemi sredstvi uprli takratni miličniki, pripadniki teritorialne obrambe in civilno prebivalstvo. S skupnimi močmi in zavestjo, da nam nihče ne bo vzel komaj rojene države, smo nasprotnika hitro porazili in obrnili nov list v naši zgodovini.

Po skoraj treh desetletjih samostojnosti danes živimo v demokratični, socialni in eni najbolj varnih držav na svetu. Vse te pridobitve niso samoumevne, temveč smo jih dosegli z odločnostjo in modrostjo. Naša odgovornost je, da s ponosom ohranjamo dediščino vseh, ki so zasnovali samostojno Republiko Slovenijo, in jo prenašamo prihodnjim rodovom.

Da danes živimo v mirni in varni državi, imajo veliko zaslug naši policistke in policisti. V desetdnevni vojni proti zvezni vojski so skupaj s teritorialno obrambo in civilnim prebivalstvom odločno osvajali meje novonastale države. V spomin na junaška dejanja policistov, ki so za našo svobodo in novo domovino dali tudi svoja življenja ali bili ranjeni, policija 27. junija praznuje svoj praznik, dan slovenske policije.

Dan državnosti in dan policije sta zaradi dogodkov v času osamosvajanja Slovenije zgodovinsko in neločljivo povezana. Tako kot so takratni miličniki srčno branili državo in njene prebivalce, danes njihovo poslanstvo predano nadaljujejo slovenski policistke in policisti. Vseskozi zagotavljajo varnost, vzpostavljajo red in skrbijo za dobrobit posameznika in družbe kot celote. Ne le ko so v službi, svoje profesionalno delo opravljajo tudi v prostem času. Zato ni naključje, da uživajo visoko zaupanje med prebivalkami in prebivalci Slovenije.

Spoštovani,
dan državnosti in dan policije sta dneva, ko se spominjamo vseh dogodkov in ljudi, ki so zaslužni za nastanek naše lastne države, Republike Slovenije. Ob tej priložnosti vsem policistkam in policistom želim lepo praznovanje ob dnevu policije, vsem državljankam in državljanom pa čestitam ob dnevu državnosti.

Boštjan Poklukar
Minister za notranje zadeve