Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar v Tolminu: Danes se spominjamo zgodovinskega dne, ko smo skupaj naredili slovensko državo

Danes, 21. junija 2019, je v Tolminu potekala osrednja prireditev ob dnevu državnosti. Dogodek so pripravile posoške občine Bovec, Kobarid in Tolmin ter veteranski organizaciji, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Gornje Posočje in Društvo veteranov SEVER severne Primorske – Pododbor Tolmin. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.
Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pri nagovoru stoji na odru, v ozadju na zaslonu slovenska zastava.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar

Kot je izpostavil minister Poklukar, »s to slovesnostjo obeležujemo enega najpomembnejših državnih praznikov, ko se vsi skupaj spominjamo zgodovinskega dne. Dne, ko smo vladavino prava in spoštovanje temeljnih človekovih pravic in svoboščin postavili za naše temelje. Dne, ko smo skupaj naredili slovensko državo.« Ob tem je minister spomnil na 23. december 1990, ko smo se na plebiscitu odločali o naši prihodnosti. »Gre za izjemen dan v zgodovini slovenskega naroda, ki sta ga zaznamovali neverjetna enotnost in odločnost. Dan, ko je več kot 88 % volivcev izrazilo jasno in nepreklicno zahtevo; ZA pot samostojnosti in neodvisnosti, ZA novo slovensko državo, ZA Republiko Slovenijo.«

Tedni in meseci, ki so sledili, so bili ključni za oblikovanje samostojne slovenske države. V globoki tajnosti so potekale številne priprave takratne Milice in organov za notranje zadeve ter Teritorialne obrambe na zavarovanje osamosvojitvenih procesov ter obrambo nove države. 25. junija 1991 pa je sledilo sklepno dejanje – sprejet je bil ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, Deklaracija o neodvisnosti in več zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela prejšnje pristojnosti federacije na svojem ozemlju. S tem pa je slovenski narod po tisočletjih hrepenenja končno zaživel v lastni državi – Republiki Sloveniji.

»Tisti dan je bila cela država v znamenju nepopisne sreče. Sleherna Slovenka, sleherni Slovenec je bil prežet z močnimi pozitivnimi čustvi, ljudje so se veselili, v ozračju si lahko čutil neizmerno zadovoljstvo in ponos celotnega naroda do novonastale države. Kmalu pa je to nepopisno veselje in olajšanje zasenčila grožnja jugoslovanskih generalov, da nam šele pridobljeno pravico do lastne države iztrgajo iz rok. Slovenski narod se ni bil pripravljen vdati. Ne! Za nobeno ceno!«

»To obdobje je močno zaznamovalo celotno Slovenijo. Tudi vaše kraje. Kljub bistveno številčnejšemu nasprotniku se nismo vdali. Jugoslovanski armadi in zvezni milici smo dali vedeti, da bomo svojo zemljo branili z orožjem, z golimi rokami, barikadami in neverjetnim pogumom in odločnostjo. Skupaj so stopili pripadniki policije, takratni miličniki, pripadniki teritorialne obrambe in civilno prebivalstvo in se odločno uprli ter dokazali brezpogojno ljubezen in zvestobo naši državi, Republiki Sloveniji. Tako ste, kot prvega na tem območju 28. junija 1991 zavzeli mednarodni mejni prehod Robič in stražnico Livek pri Kobaridu, v naslednjih dneh tudi ostale objekte na tem območju.« Ob tem je minister izpostavil, da je celotno dogajanje na tem območju potekalo na miroljuben način in brez človeških žrtev.

Od osamosvojitve smo prehodili razmeroma kratko, a pomembno pot pri uveljavljanju naše države na mednarodnem prizorišču. Republika Slovenija je spoštovana članica številnih evroatlantskih političnih, gospodarskih in varnostnih povezav. Tudi sam razvoj države je v obdobju po osamosvojitvi strmo rasel.

Ob koncu je minister poudaril, da »je Slovenija varna država. To je dejstvo, ki nam ga zavida marsikatera druga država. Vendar to ni nekaj samoumevnega ali samo od sebe dano. Je plod dolgoletnega in požrtvovalnega dela celotnega sistema nacionalne varnosti. Predvsem je rezultat vsakodnevnega predanega in strokovnega dela mnogih posameznikov, ki noč in dan bdijo nad našo varnostjo in varnostjo naše države. Tega se zelo dobro zavedamo v Vladi Republike Slovenije, zato smo nacionalno varnost postavili za eno ključnih prioritet našega dela.« Pri tem je minister izpostavil pomembno vlogo slovenske policije kot nosilke notranje varnosti. »Kot minister za notranje zadeve lahko brez lažne skromnosti in z velikim ponosom rečem, da slovenska policija, njene policistke, njeni policisti, svoje poslanstvo opravljajo z odliko. Nenazadnje temu pritrjujejo tudi zadnje javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da slovenska policija uživa visoko zaupanje ljudi,« je zaključil minister Poklukar.

Predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje Ciril Metod Leban pri nagovoru na odru.

Predsednik OZVVS Gornje Posočje Ciril Metod Leban

Župan Občine Tolmin Uroš Brežan pri nagovoru na odru.

Župan Občine Tolmin Uroš Brežan