Skoči do osrednje vsebine

Minister Bertoncelj se je v sklopu obiska na Japonskem srečal tudi z japonskim finančnim ministrom

Minister za finance dr. Andrej Bertoncelj, ki se na Japonskem mudi na povabilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF), kjer se je kot glavni govorec udeležil foruma o upravljanju javnega dolga, se je ob robu dogodka srečal tudi z japonskim finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Tarom Asom. Namen srečanja je bila izmenjava mnenj o fiskalni in monetarni politiki obeh držav in krepitev dialoga ter sodelovanja med državama.
Rokovanje poteka v pisarni japonskega ministra pred sedežno garnituro.

Rokovanje slovenskega in japonskega finančnega ministra | Avtor: MF

Minister dr. Bertoncelj se te dni udeležuje 17. foruma o upravljanju javnega dolga, ki ga v Tokiu organizira IMF v sodelovanju z japonskim ministrstvom za finance. Ob robu dogodka se je včeraj srečal tudi z japonskim finančnim ministrom in podpredsednikom vlade Tarom Asom. Minister dr. Bertoncelj je japonskemu kolegu predstavil politične in ekonomske razmere v Sloveniji in evro območju, s kolegom pa sta izmenjala tudi informacije o razmerah v globalnem gospodarstvu, tudi v luči prihajajočega srečanja skupine G20, ki bo potekalo naslednji teden v Osaki.

Letošnji forum o upravljanju javnega dolga z naslovom »Public Debt Management: New Investors & New Instruments«, ki se ga je kot glavni govorec udeležil tudi minister dr. Bertoncelj, se je osredotočal na teme, povezane z investitorji v državni dolg in s finančnimi instrumenti za izdajanje dolga. Forum se je dotikal globalnega dolžniškega cikla, obetov zadolževanja in upravljanja z dolgom v prihodnosti ter tveganj, povezanih z volatilnostjo globalnih finančnih trgov, upočasnjeno globalno rastjo, povečanjem negotovosti zaradi monetarnih politik svetovnih centralnih bank, fiskalnimi spodbudami, strukturnimi spremembami v gospodarstvih, staranjem prebivalstva, trgovinskimi vojnami in geopolitičnimi napetostmi.

Minister se je v času obiska na Japonskem srečal tudi z nekaterimi predsedniki največjih bančnih skupin na Japonskem - Daiwa, Miziuho in drugimi.