Skoči do osrednje vsebine

Evropska sredstva tudi za razvoj raziskovalne infrastrukture s področja geologije, seizmologije in geodezije

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Razvoj raziskovalne infrastrukture za mednarodno konkurenčnost slovenskega RRI prostora – RI-SI-EPOS«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša dobrega 1,8 milijona evrov, od tega 327.000 na območju Zahodna Slovenija in 1,5 milijona evrov na območju Vzhodna Slovenija. Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval 80 odstotkov oziroma skoraj 1,5 milijona evrov v obeh kohezijskih regijah. 

Namen projekta je zbiranje, urejanje in shranjevanje podatkov o Zemlji s področja seizmologije, geologije, geodezije, magnetizma in vulkanologije. Projekt bo ustvaril enotno in trajnostno infrastrukturo, ki bo vključevala terenske mreže geofizikalnega monitoringa, lokalna opazovanja in eksperimentalne laboratorije. Uporabnikom bo zagotavljal tekoče, zanesljive in primerljive podatke. S pomočjo enotnega portala se bodo podatki zagotavljali za državno upravo, izobraževanje,raziskovalne namene, za namene preprečevanja in reševanja v primerih naravnih katastrof.

Projekt RI-SI-EPOS, ki ga izvaja konzorcij partnerjev pod vodstvom Inštitut za raziskovanje krasa ZRC SAZU, je del evropskega sistema opazovanja plošč (European Plate Observing System), ki predstavlja obsežen projekt evropske raziskovalne infrastrukture na področju geo-znanosti. 

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.