Skoči do osrednje vsebine

ZD Trebnje bogatejši za nove prostore pediatrične ambulante in novo reševalno vozilo

Zdravstveni dom Trebnje je bogatejši za nove prostore in novo reševalno vozilo. Slovesnosti ob odprtju novih prostorov pediatrične ambulante in ob predaji novega reševalnega vozila se je udeležila tudi državna sekretarka Simona Repar Bornšek.
1 / 2

Novi pediatrični prostori so velika pridobitev za celotno območje, saj bodo s tem rešili dolgoletne težave s pediatrijo. Novo reševalno vozilo, nakup katerega je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje, pa bo prispevalo k boljši dostopnosti, varnosti in kakovosti zdravstvene oskrbe za najbolj ogrožene paciente v okviru službe nujne medicinske pomoči (NMP). 

"Veseli  nas, da boste svoje delo in plemenito poslanstvo od danes naprej opravljali v novih prostorih in z novim reševalnim vozilom, za katerega pa si kljub vsemu želimo, da bi ga bilo treba čim manjkrat uporabiti. Ko pa ga boste uporabili, pa naj bo vsaka intervencija čim bolj uspešna v skupni skrbi za zdravje najbolj ogroženih," je na slovesnosti poudarila državna sekretarka Repar Bornšek. 

Iz  podatkov, ki jih poročajo službe NMP, se na terenu letno opravi približno 45.000 intervencij, služba NMP ZD Trebnje pa je znotraj tega v lanskem letu opravila 474 nujnih intervencij z zdravnikom. 

V zadnjih letih je Ministrstvo za zdravje za izboljšanje delovnih pogojev služb NMP vložilo znatna finančna sredstva, predvsem za ločevanje sočasnega dela zdravnikov na več deloviščih hkrati. Cilj je zagotoviti osnovne pogoje za varno in kakovostno zdravstveno obravnavo pacientov pri OIZ oziroma v ambulanti DM, izboljšati dostop mobilnih ekip NMP in zdravnika na terenu, zagotoviti kakovostno obravnavo na terenu po principu zdravnik k bolniku in zagotoviti izvajanje neodložljivih zdravstvenih storitev ter dežurne službe. Pri tem je treba poudariti, da so izidi obravnav ogroženih pacientov na terenu in v bolnišnicah po vseh kazalnikih primerljivi ali v nekaterih primerih celo boljši kot v primerljivih državah z razvitim zdravstvenim sistemom. 

Ministrstvo za zdravje je v letu 2018 preko javnega razpisa za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti 35 javnim zdravstvenim zavodom sofinanciralo nakup vozila urgentnega zdravnika. Letos pa bo Ministrstvo za zdravje preko javnega razpisa sofinanciralo nakup nujnih reševalnih vozil.

Seveda vsega tega ne bi bilo brez konstruktivnega sodelovanja lokalne skupnosti, vodstva zdravstvenih zavodov in ne nazadnje vseh zaposlenih.