Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Bratušek nadaljuje obisk na Kitajskem

Ministrica Alenka Bratušek z delegacijo nadaljuje obisk na Kitajskem. V torek se je najprej srečala z Jang Huantangom, podpredsednikom Kitajske ljudske politične konference in nekdanjim dolgoletnim ministrom za promet.

Govorila sta o pomenu pobude za novo Svilno cesto ter pobudi  Ena cesta - en pas (One Belt One Road Initiative). Na srečanju s predsednico Kitajske ljudske zveze za prijateljstvo s tujimi državami Li Xiaolin sta z ministrico Bratušek poudarili pomen sodelovanja med državami, opozorili pa sta tudi na številne možnosti poglobitve gospodarskega in političnega sodelovanja med Kitajsko in Slovenijo.

Zadnji dan delovnega obiska se je ministrica Bratušek srečala z vodstvom družbe Cosco, največjega ladjarskega prevoznika, ki je pomemben partner Luke Koper. Ministrica se je zavzela za utrditev sodelovanja in predstavila infrastrukturne načte, ki jih ima država na tem področju, predvsem izgradnjo drugega tira železniške proge med Koprom in Divačo, kar bo močno povečalo konkurenčnost koprskega pristanišča. Dimitrij Zadel, predsednik uprave koprskega pristanišča pa je predstavil razvojnu potencial Luke Koper.

Ministrica je obiskala tudi slovensko veleposlaništvo v Pekingu, popoldne pa je imela dvostransko srečanje z aktualnim kitajskim ministrom za promet  Li Xiaopengom.

Govorila sta o geostrateških danostih, ki jih ima Slovenija zaradi svoje lege, kar je pomembna prednost v prostoru srednje in vzhodne Evrope. Kitajska prav temu področju namenja veliko pozornost v okviru pobude 17+1 in v zadnjem času še posebej svilni cesti oziroma pobudi One Belt One Road. Minister Li se je zahvalil za aktivno sodelovanje Slovenije v obeh projektih. Pojasnil je način delovanja prometnih politik na Kitajskem, saj je prav moderna infrastruktura eden ključnih temeljev hitrega razvoja Kitajske in vzpona njenega gospodarstva. Kitajski minister je posebej poudaril pomen geostrateške lege Slovenije in se zavzel za poglobitev sodelovanja držav na infrastrukturnem področju. Ob koncu pogovora je ministrica Bratušek svojega kitajskega kolega povabila na obisk v Slovenijo.

Delovni obisk na Kitajskem je ministrica Bratušek sklenila s srečanjem s predstavniki Mednarodne zveze za gospodarsko in tehnično sodelovanje v Pekingu.