Skoči do osrednje vsebine

1. julija 2019 začne delovati novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI

Na današnji seji je vlada določila, da 1. julija 2019 začne delovati novo osrednje spletno mesto državne uprave GOV.SI, ki bo na enem mestu združevalo predstavitvene vsebine ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot.

Novo osrednje spletno mesto GOV.SI bo na prenovljen in uporabniku prijazen način na enem mestu zagotavljalo vsebine organov državne uprave. Trenutno obstoječa spletna mesta ministrstev, vladnih služb, organov v sestavi in upravnih enot bodo postopoma ukinjena, organi pa bodo vsebine predstavljali le še na GOV.SI.

Ob objavi 1. 7. 2019 bodo zagotovljene osnovne predstavitvene vsebine organov državne uprave in njihove dinamične vsebine, kot so novice, dogodki, javne objave in prosta delovna mesta. Do 2. 9. 2019 bodo na GOV.SI na voljo še preostale teme, storitve in projekti. Nato pa bo do 15. oktobra 2019 pripravljen še dodaten seznam predstavitvenih spletnih mest državne uprave, ki bodo prenesena na GOV.SI do 12. marca 2020. Osrednje spletno mesto državne uprave je ta trenutek in bo še nekaj časa v fazi nastajanja in se bo postopno dopolnjevalo z vsebinami, s končnim ciljem zagotavljanja čim boljše uporabniške izkušnje.

GOV.SI bo združil vsa predstavitvena spletna mesta (torej spletna mesta ministrstev, organov v sestavi vladnih služb, upravnih enot), medtem ko bodo državljani in podjetja do storitev še vedno dostopali v okviru samostojnih storitvenih portalov (npr. eUprava, eDavki, SPOT) kot doslej. GOV.SI bo prek posameznih vsebin povezan z relevantnimi storitvami na storitvenih portalih.

Vzpostavitev osrednjega spletnega mesta državne uprave GOV.SI je ključni rezultat projekta Prenova in optimizacija spletnih mest državne uprave, ki se izvaja od leta 2016. Vodi ga Ministrstvo za javno upravo v sodelovanju z Uradom vlade za komuniciranje. Ključni namen projekta je izboljšanje uporabniške izkušnje, zmanjšanje števila spletnih mest državne uprave in enotnejši nastop državne uprave na spletu.

Za izvedbo projekta za obdobje od 2016 do 2020 je predvidenih 521.600 EUR, in sicer 417.280 EUR iz evropskih sredstev in 104.320 EUR iz državnega proračuna. Do sedaj so bile za aktivnosti v zvezi z vzpostavitvijo osrednjega spletnega mesta GOV.SI sklenjene pogodbe v vrednosti 466.287 EUR. Večina sredstev je bila porabljena za načrtovanje in tehnični razvoj spletnega mesta, usposabljanje urednikov, prilagoditev besedil za splet ter prevode in lekturo besedil.