Skoči do osrednje vsebine

Mlade veleposlanice obiskale policijo in notranje ministrstvo

V sklopu projekta Mlade veleposlanice smo danes, 12. junija 2019, gostili skupino dijakinj drugih in tretjih letnikov slovenskih srednjih šol ter jih seznanili z delom policije in notranjega ministrstva.
Minister Boštjan Poklukar razlaga o delu ministrstva.
1 / 4

V uvodnem delu obiska sta dijakinje sprejela minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar.
 
Minister je predstavil delo in ključne izzive na ministrstvu, od migracijske problematike do uvajanja digitalizacije, ter razvojne načrte za prihodnost. Z mladimi veleposlanicami je delil svoje izkušnje in prigode iz mednarodnih srečanj ter jim zaupal marsikatero modrost, ki so jim dekleta z velikim zanimanjem prisluhnila. 

V uvodnem nagovoru je Bobnarjeva mladim veleposlanicam predstavila aktivnosti policije ter ob tem izpostavila, da je za mlada dekleta pomembno, da zasledujejo svoje cilje, saj je prostor za ženske tudi v policiji. Ob tem jim je za popotnico in vzpodbudo na njihovi poti povedala znan rek Dostojevskega: "Če se na poti proti cilju ustavljaš, da bi vrgel kamen v vsakega psa, ki laja nate, ne boš nikdar prispel do cilja."
 
Dogodka se je udeležila tudi državna sekretarka na notranjem ministrstvu mag. Melita Šinkovec. Iz zunanjega ministrstva pa so mlade veleposlanice spremljale tudi državna sekretarka Simona Leskovar, vodja Diplomatskega protokola Nataša Prah, vodja Sektorja za nove izzive in grožnje Tanja Miškova ter strokovna sodelavka Petra Trkov.
 
V nadaljevanju sta jim Suzana Rudež iz Sektorja za razvoj in sistemske naloge in Anita Lorbek iz Sektorja za mednarodne policijske operacije na Generalni policijski upravi predstavili organiziranost in delo policije. Med mednarodnimi dejavnostmi sta posebej izpostavili tudi sodelovanje slovenskih policistov in policistk v mednarodnih civilnih misijah.
 
Na srečanju so dekletom predstavili še delo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter različne projekte iz programov Erasmus, v katere se lahko vključijo že kot dijakinje. Poleg tega jim je bilo predstavljeno delovanje Konzularne službe na zunanjem ministrstvu in sodelovanje z notranjim ministrstvom.
 
Projekt Mlade veleposlanice je v sodelovanju s tujimi ambasadorkami 8. marca letos zagnalo Ministrstvo za zunanje zadeve in s posebnim natečajem izbralo deset srednješolk, ki jim bo na ta način približalo vlogo in aktivnosti žensk na področju mednarodnih odnosov, zunanjih zadev in diplomacije. Več o projektu na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve: Ob dnevu žensk začenjamo projekt "mladih veleposlanic."