Skoči do osrednje vsebine

Do vas hitreje takrat, ko vsaka minuta šteje

Evropska komisija je v sodelovanju z MzI izdala slovensko verzijo zloženke o satelitskem sistemu Galileo, ki zagotavlja storitve tudi za namene iskanja in reševanja.

Galieo je evropski globalni navigacijski satelitski sistem, ki nudi storitve za evropske javne institucije in uporabnike. Operacije iskanja in reševanja (Search and Rescue - SAR) vključujejo določanje položaja ljudi v stiski in nudenje pomoči.

Lahko se izvajajo na različnih lokacijah, vključno na morju, v gorah ali puščavah. Galileo pomaga izvajalcem iskanja in reševanja, da se hitreje in učinkoviteje odzovejo na klice v sili, obenem pa zmanjšuje njihovo lastno izpostavljenost tveganju. Čas določitve lokacije se skrajša z nekaj ur na nekaj minut, zaradi česar so operacije SAR na morju lažje, ker je območje iskanja ožje, saj plovila v stiski še ni odneslo tako daleč stran. Na kopnem hitra določitev natančne lokacije omogoča reševalnim ekipam, da dosežejo operativno območje in pomagajo žrtvam.

Namen zloženke je prebivalcem predstaviti pomembnost uporabe ustrezne opreme, kar se posebej velja v posebnih okoliščinah reševanja človeških življenj.

Galileo je evropski sistem, ki nudi zelo natančno, zanesljivo globalno pozicioniranje in izjemno natančno določanje časa. Več informacij najdete na tej povezavi.

Zloženka