Skoči do osrednje vsebine

Generalni konzulat Slovenije v Trstu v novih prostorih

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Slovenski zunanji minister dr. Miro Cerar je skupaj s predsednikom deželnega odbora Furlanije-Julijske krajine (FJK) Massimilianom Fedrigo danes v Trstu odprl nove prostore Generalnega konzulata Republike Slovenije. Tik pred večernim sprejemom ob dnevu državnosti se je minister dr. Cerar ločeno sestal s predstavniki slovenske manjšine ter predsednikom FJK Fedrigo.

Minister dr. Cerar je na otvoritveni slovesnosti dejal, da novi prostori predstavljajo pomembno mesto srečevanja in združevanja slovenske manjšine in dodal:

“Dejstvo je, da nas obe manjšini, slovenska narodna skupnost v Italiji in italijanska narodna skupnost v Sloveniji, ne samo povezujeta, ampak tudi dragoceno bogatita prostor, v katerem živita, s čimer prispevata k celostnemu razvoju tega območja.” Skupno odprtje generalnega konzulata ima tako simbolen pomen. Minister je v nagovoru še dejal: “Skrb za uveljavljanje in podpiranje naših narodnih skupnosti je zato skupna odgovornost obeh držav Slovenije in Italije ter avtonomne dežele Furlanije – Julijske krajine. Slovenija ceni reden odkrit in konstruktiven dialog z Italijo ter Furlanijo Julijsko krajino o odprtih vprašanjih in izzivih, s katerimi se sooča slovenska narodna skupnost v Italiji. Redna srečanja so pomembna za ohranitev zaupanja med državniki ter državljankami in državljani, še toliko bolj v časih, ko se težka poglavja iz preteklosti znova obujajo v politiki in se na ta način želi vplivati na odnose med državama in na položaj slovenske manjšine.”

Minister dr. Cerar se je pred odprtjem prostorov s predsednikom AD FJK Fedrigo pogovarjal o pomenu sodelovanja z deželo FJK za krepitev položaja manjšine. Izrazil je pričakovanje, da bosta deželna vlada in predsednik Fedriga še naprej pozorna do specifičnega položaja slovenske narodne manjšine.

“Veseli nas, da si bo deželni predsednik še naprej prizadeval za konkretno rešitev za izvolitev predstavnika slovenske manjšine v rimski senat in zbornico, kar predvideva Zaščitni zakon za slovensko manjšino,” je še dejal minister dr. Cerar.

S predsedujočim dežele FJK Fedrigo se je minister prvič sestal januarja letos. Tokrat sta se zavzela, da bi do zasedanja Skupnega odbora s Furlanijo-Julijsko krajino prišlo že v letošnji jeseni. Na kratko sta se dotaknila tudi bogatega regionalnega sodelovanja med deželo in Slovenijo na področju gospodarstva, kulture, znanosti, turizma. Furlanija-Julijska krajina je v Italiji ena pomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Našo državo in FJK močno povezujejo tudi turizem in skupni turistični projekti, kot so pohodna pot Alpe Adria Trail, projekt kolesarskih (Parenzana) in pešpoti Isonzo-Soča itd.

Slovenski minister je v pogovorih izrazil pričakovanje glede uresničitve zavez Italije do vrnitve stavbe Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti in izpostavil pomembno vlogo dežele FJK pri vračanju objekta. Ob obeležitvi 100. obletnice požiga Narodnega doma (13. julija 2020) bi se na simbolni ravni dodatno potrdilo naše zavezništvo in pripadnost skupnim evropskim vrednotam.

Slovenski minister se je v pogovorih dotaknil tudi dogovora o uvedbi skupnih policijskih patrulj ob meji. "Slovenija se pridružuje nekaterim drugim sosedam Italije pri tem načinu nadzora meje. S tovrstnim sodelovanjem utrjujemo zaupanje med policijama in državama, predvsem pa sporočamo javnosti, da se nezakonitim migracijam upiramo na način, ki ne bo okrnil bogastva življenja in sodelovanja ljudi ob meji".

Minister dr. Cerar se je tik pred večernim sprejemom ob dnevu državnosti sestal s predstavniki slovenske manjšine v Italiji, deželnima svetnikoma Igorjem Gabrovcem in Danilom Slokarjem ter predsednico SKGZ Ksenijo Dobrilo in predsednikom SSO Walterjem Bandljem, s katerimi se je pogovarjal o aktualni problematiki in institucionalnih problemih delovanja manjšine. Jutri se minister dr. Cerar v Trstu udeležuje zasedanja Srednjeevropske pobude, kjer se bo predvidoma na dvostranskem pogovoru srečal z italijanskim zunanjim ministrom Enzom Moaverom Milanesijem.