Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk ministrice Bratušek na Kitajskem

Ministrica Alenka Bratušek se je z delegacijo odpravila na delovni obisk na Kitajsko, kjer se v okviru pobude 17+1 udeležuje več dogodkov.

Na Forumu predstavnikov držav, ki sodelujejo na mednarodni razstavi China - CEEC Cooperation Expo, se je ministrica Bratušek med drugim srečala s podpredsednikom vlade Ljudske Republike Kitajske Hu Chunhuajem, posebej pa je nagovorila tudi številne ministre in druge visoke predstavnike sodelujočih držav.

Ministrica Bratušek je v svojem nagovoru poudarila pomen nastajajoče  sodobne svilne poti, ki bo omogočila intenzivnejšo prometno povezanost Azije z evropskimi državami. Posebej je omenila projekt gradnje drugega tira železniške povezave med Koprom in Divačo, ki bo še povečala konkurenčno prednost Luke Koper. Pot iz Azije v Evropo je za ladje v primerjavi s severnoevropskimi pristanišči skrajša za 5 do 8 dni, kar ne predstavlja zgolj zmanjšanja stroškov,  temveč  tudi manjše obremenitve za okolje. Ministrica je obiskala še razstavni paviljon slovenskih podjetij, ki sodelujejo na mednarodni razstavi v Ningboju: Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria kombi in OmniOpti.

Možnosti za poglobitev sodelovanja

Prvi del obiska je potekal v mestu Ningbo, kjer deluje eno največjih pristanišč na svetu. Ministrica Bratušek si je pristanišče ogledala v družbi Dimitrija Zadela, predsednika uprave Luke Koper, ki sodeluje s tem kitajskim partnerjem.

Ministrica je  v okviru pobude 17+1 nagovorila župane mest, ki so sodelovali na forumu s kitajskimi podjetniki in iskali možnosti za poglobitev nacionalnega in regionalnega sodelovanja. Obiskala je tudi Mladinski inovativni center, kjer so ji predstavili številne projekte, ki nastajajo v okviru trga centra

Ministrica Bratušek se je srečala  tudi z vodstvom province Zheijiang in mesta Ningbo, kjer živi osem milijonov ljudi in velja za eno najhitreje rastočih in modernih mest na Kitajskem. Ningbo je sicer pobrateno mesto s slovenskim mestom Koper.

Drugi del obiska bo potekal v Pekingu, kjer se bo ministrica med ostalim srečala s kitajskim ministrom za promet Li Xiaopengom.