Skoči do osrednje vsebine

Tudi slovenski superračunalniški center izbran za gostovanje infrastrukture EuroHPC

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Danes je bilo v Evropski uniji izbranih osem superračunalniških centrov, ki bodo gostili superračunalniško infrastrukturo EuroHPC, med njimi tudi slovenski. Podpirali bodo tako evropsko raziskovalno sfero kot industrijo pri razvoju novih znanj in aplikacij na vseh področjih, od medicine, naprednih materialov do boja proti klimatskim spremembam.

Slovenija s projektom HPC RIVR postavlja lasten vrhunski center za superračunalniške obdelave velikih podatkov, ki povezuje raziskovalce in razvojne centre. Z jasno usmeritvijo v družbo znanja in tehnologije je postavil Slovenijo v vozlišče regionalnega in evropskega sodelovanja in nam dal orodja, ki jih potrebujemo v dobi vseprisotne obdelave podatkov, strojnega odločanja in skrbi za digitalno varnost. Slovenija tako sodeluje pri prodorni iniciativi za vzpostavitev sodobne konkurenčne evropske superračunalniške infrastrukture EuroHPC z izredno napredno rešitvijo v rokah domačih izvedencev.

Ob razglasitvi slovenskega sodelovanja v vseevropski superračunalniški povezavi ter pomembni mednarodni infrastrukturni pridobitvi pripravljamo poseben simpozij, na katerem bo tudi uradna razglasitev rezultatov.

Slavnostna razglasitev bo v ponedeljek, 10. junija 2019, ob 11. uri v prostorih Hiše Evropske unije (Dunajska 20 v Ljubljani). Udeležence bodo nagovorili minister dr. Jernej Pikalo, vodja Predstavništva Evropske unije v Sloveniji dr. Zoran Stančič ter g. Khalil Rouhana, namestnik generalnega direktorja na Generalnemu direktoratu za komunikacijska omrežja, vsebine in tehnologijo.