Skoči do osrednje vsebine

Začasna rešitev za zagotavljanje obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor

Vlada Republike Slovenije se je seznanila z informacijo o stanju na Letališču Edvarda Rusjana Maribor in s tem povezanim predlogom začasne rešitve za zagotavljanje storitve obratovanja Letališča Edvarda Rusjana Maribor.

Vlada je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice družbe DRI upravljanje investicij d.o.o. sprejela spremembe akta o ustanovitvi družbe.
 
Družba DRI upravljanje investicij, d.o.o. namerava skleniti z Ministrstvom za infrastrukturo kot naročnikom pogodbo o obratovanju Letališča Edvarda Rusjana Maribor (LERM).  Sprememba akta o ustanovitvi je potrebna v povezavi z načrtovanimi aktivnostmi družbe pri zagotavljanju obratovanja LERM. Upoštevajoč potrebo po zagotavljanju mobilnosti prebivalstva in zagotavljanju varnosti, rednosti in nemotenosti zračnega prometa, ki je v javnem interesu, ministrstvo nadaljuje z aktivnostmi na osnovi katerih bo predvidoma obratovanje LERM po 15. 7. 2019 lahko prevzelo podjetje v 100% lasti Republike Slovenije in sicer DRI upravljanje investicij, Družba za razvoj infrastrukture, d.o.o., Kotnikova ulica 40, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju: DRI).

DRI je bila ustanovljena z namenom, da kot notranji izvajalec subjektom javnega prava zagotovi storitve investicijskega inženiringa, vodenja investicij v javno infrastrukturo in druge storitve po t.i. "in-house" pogodbenem modelu.

 Z zagotavljanjem nadaljnjega obratovanja LERM s strani DRI se poleg navedenega:

  • ohranja dobre razvojne možnosti, ki se kažejo v zapolnjevanju tržnih niš, ki jih še ne pokrivajo okoliška konkurenčna letališča,
  • postavlja pogoje za normalen razvoj letališke dejavnosti in omogoča dostopnost celotne Podravske kakor tudi Koroške, Savinjske in Pomurske regije, tako z vidika turističnih destinacij kakor tudi za gospodarstvo.

Ministrstvo za infrastrukturo bo sočasno pristopilo tudi k iskanju trajne rešitve.

Zaradi pomena LERM in glede na opisane okoliščine in dejstva Ministrstvo za infrastrukturo kot edino možnost za začasno rešitev vidi neposredno pogodbo o obratovanju LERM z DRI, ki bi bila sklenjena kot izjema po Zakonu o javnem naročanju. DRI bi deloval kot agent države torej v imenu in za račun države. Slednje pomeni, da bi država pokrivala stroške storitev za ta namen. Cena bo določena stroškovno in na osnovi lastne cene storitev. Pravice porabe za izvedbo predlagane rešitve v grobi oceni v višini 350.000,00 EUR v 2019 in 700.000,00 EUR v 2020 bo zagotovilo Ministrstvo za infrastrukturo s prerazporeditvami v okviru svojega finančnega načrta. Pred sklenitvijo pogodbe bo opravljena strokovna ocena stroškov.

Alternativa opisani rešitvi je začasno zaprtje LERM, do izvedbe trajne rešitve (izvedba prodaje oziroma sklenitve javno zasebnega partnerstva) v roku cca. 1,5 let. To posledično pomeni vračilo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v predvideni maksimalni višini 10,54 mio EUR in zagotavljanje sredstev za zavarovanje, varovanje ter delovanje in vzdrževanje letališke in druge infrastrukture, kakor tudi ogrevanje objektov v lasti Republike Slovenije na LERM.