Skoči do osrednje vsebine

Slovenija je znotraj Pobude treh morij pomemben razvojni partner

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
„Slovenija gosti Vrh Pobude treh morij ravno v letu, ko praznujemo 15 let članstva v EU. V tem času je Slovenija uspešno prešla v tržno gospodarstvo, pritegnila vrsto razvojno naravnanih projektov in se vključila v zahodne dobaviteljske verige. Kar je najpomembneje, postali smo hitro se razvijajoča ekonomija ter politično stabilna in odprta država,“ je na jutranji okrogli mizi Investment talk izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Naše gospodarstvo je izvozno usmerjeno, zato mora biti odprto za povezovanje. Slovenija je s partnerji v Pobudi treh morij močnejša, skupaj pa predstavljamo večji trg in lahko pritegnemo več investitorjev. Minister Počivalšek je izrazil zadovoljstvo s prvimi koraki za izenačitev Vzhoda in Zahoda, ki so bili znotraj Pobude narejeni in opozoril, da moramo za razvojni preboj izboljšati tokove tujih neposrednih investicij, ki v primerjavi z naraščajočo gospodarsko rastjo padajo: „A da bi to dosegli, se moramo osredotočiti predvsem na investicije v raziskave, razvoj in inovacije. Podpora investicij v dobaviteljske verige enostavno ni več dovolj.“ V tem kontekstu je dejal, da morajo mehanizmi regulacije na področju investicij zagotavljati predvsem odprto in transparentno investicijsko politiko, in da mora Pobuda treh morij tudi vnaprej spodbujati javno-zasebna partnerstva ter biti odprta za vse vire kapitala in ostale podobne povezovalne platforme.

Minister je v sredini vodilnih gospodarstvenikov regije in direktorjev razvojnih bank iz regije spomnil, da je za preživetje in napredek v tem nepredvidljivem svetu nujno ohraniti multilaterizem in nadalje spodbujati sodelovanje. Slovenija bo kot izvozna država vedno odprta za povezovanje, je dejal in izrazil prepričanje, da bo Slovenija kot zelena, ustvarjalna in pametna država igrala pomembno vlogo znotraj Pobude. Kot nujen element razvoja gospodarstva je ponovno izpostavil ustrezno infrastrukturo in ocenil železniško povezavo na relaciji Koper Divača kot nujno tudi za utrditev pozicije Slovenije znotraj Pobude treh morij: „Brez ustrezne infrastrukture nam še tako izjemna geostrateška lega nič ne koristi.“